6x Suomen historia on kirjoitettu kiveen

Tänä kesänä mennään meidän suomalaisten, maailman onnellisimman kansan juurille. Miten meistä tuli tällaisia onnenmyyriä? Ja miten Suomesta tuli Suomi? Poimi 100 syytä -vinkit Suomen historiaan.

Suomen historia kohti maailman onnellisinta kansaa on pitkä tarina, johon liittyvät ainakin jääkausi, kaskenpoltto, pettuleipä, Turun linna, Elias Lönnrot, Aleksanteri lll, Adolf Hitler, Alvar Aalto ja Mannerheim. Ja tsiljoona muuta juttua, joihin tässä erittäin hyvin organisoidussa maassa voi tutustua lukemattomissa erilaisissa museoissa. Hyppää tänä kesänä Suomen historiaan ja näytä vaikka muksuillekin, mikä homma tämä Suomi oikein on. 

1

Turun linna: Kuinka monesta kaupungista löydät linnan kävelymatkan päässä keskustasta? No, ainakin Turusta sellainen löytyy, ja ikoninen löytyykin. Tänä vuonna Turun linnan seinät kätkevät suojiinsa Vanitas-näyttelyn, joka käsittelee kauneuden tavoittelua, yltäkylläistä ylellisyyttä ja kaiken tämän turhamaisuutta – näyttely on siis todellinen someajan helmi, sillä siellä sukelletaan turhamaisuuden ytimeen ja historiaan. Tutustu, ja tutki kauneuden ja nuoruuden tavoittelun ristiriitaa suhteessa turhamaisuuteen – opi ja oivalla.

2

Olavinlinna: Olavinlinnaa voidaan tavallaan pitää Turun linnan pikkuveljenä, sillä kumpikin näistä on peräisin keskiajalta, ja upeita kohteita käväistä – vanhassa vara parempi. Tämä tuhansien taisteluiden ja tarinoiden linna sulkee salaisuuksiensa lisäksi seiniensä suojiin vuosittaiset oopperajuhlat, seinään muuratun linnanneidon sekä kertomuksen sarvipäästä, joka pelasti linnan tulevaisuuden. Yhdistelmälipulla pääset tutustumaan linnan lisäksi Riihisaareen, joka sekin on ihan oma lukunsa taidepajoineen, historiakerhoineen sekä tervahöyryristeilyineen. Niin ja löytyypä sieltä myös pakopeli. Tämä vinkiksi kulttuurihistorian ystäville.

3

Lappeenrannan linnoitus: Jos Olavin linna on Turun linnan pikkuveli, on Lappeenrannan linnoitus Suomenlinnan pikkusisko. Useita satoja vuosia vanha linnoitus muistuttaa isosiskoaan, sillä Lappeenrannan linnoituksen alue on yhtä lailla asuttu ja täynnä iloista elämää. Mukulakivikatujen kumminkin puolin nousee toinen toistaan idyllisempiä putiikkeja ja kahviloita, jotka kannattaa katsastaa heti ensi alkuun. Poikkea myös vanhassa naisten ojennushuoneessa toteamassa, millaisia kehitysvaiheita tasa-arvon historiassa on Suomessa nähty. Opastetut kierrokset takaavat behind the scenes -fiiliksiä, sillä kierroksilla tutustutaan muun muassa suomalaisen rikossarja Sorjosen kuvauspaikkoihin. Reissu tosin on sävyltään kaikkea muuta kuin nordic noir.

4

Louhisaaren linna: Palaa Mannerheimin jalanjäljissä Louhisaareen. Saavutpa sitten ensi kertaa tai olet tehnyt jo sinunkaupat paikan kanssa, kannattaa sinne suunnata kesäaikaan, jolloin paikan kulttuuriherkut ovat parhaimmillaan: 1600-luvun kartano toimii kesäaikaan lumoavana museona, jota vartioi tietenkin asiaankuuluva levoton kummitus. Kuuntele kierroksilla oppaan lisäksi tarkkaan ympäristön ääniä – saatat havaita itsestään narahtavia lattialankkuja, oven pauketta ja jopa äänettömiä huokauksia. Kummitusten lisäksi kartano on tunnettu Mannerheimin lapsuudenkotina. Syksyllä saareen rantautuu jo olemassa olevien kulttuuriherkkujen lisäksi teatteriesitys kirjailija Roope Lipastin käsialaa olevan monologin muodossa. 

5

Sammallahdenmäki: Nyt ei olekaan kyseessä linna, vaan hieman merkillisempi kasa kiviä. Sammallahdenmäki Raumalla kätkee sisuksiinsa nimittäin esihistoriallisen hautuumaan, joka edustaa pronssikauden monumentaalirakentamista sekä kertoo aikakauden historiasta ja Sammallahdenmäellä eläneestä kansasta. Kohde on myös yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Vielä viimeinen vinkki: Paikka on maagisen kaunis aurinkoisella säällä säteiden siivilöityessä pilkotellen pitkin polkua.

6

Virolahti: Mitä yhteistä on lintubongareilla ja historian ystävillä? Voi olla paljonkin, mutta vastaus tähän kysymykseen on tietenkin Virolahti Kotkan ja Haminan edustalla, jossa Suomen rajoja on muovailtu uusiksi useaan otteeseen. Sieltä löytyy myös Suomen puolustukseksi rakennettu vyöhyke, Salpalinja. Tutustu vyöhykkeen kymmeniin teräsbetoni- ja pallokorsuihin sekä neljään luolaan ja tietysti museoihin. Myös Virolahdella päästään filmitunnelmiin Tuntemattoman polulla, jossa nimensä mukaisesti on kuvattu pätkiä Tuntematon sotilas -elokuvasta. Ja nyt, lintubongarit huomio: Vaikka me suomalaiset olemmekin tarkkoja rajoistamme, eivät ne lintuja kiinnosta.