Laiva on lastattu elämyksillä!

Suomen upea luonto kannattaa kokea vesiltä käsin. Erilaiset teemaristeilyt sisävesillä ja saaristossa tarjoavat luontoretkiä, makumuistoja ja seikkailuja koko perheelle aina varhaisesta keväästä uuteenvuoteen.

Meren aavat ulapat, lauhkeasti virtaavat joet ja kristallinkirkkaat järvet ovat olennainen osa suomalaista luontoa. Lähimmäksi sitä pääsee vain veneen ja laivan kyydissä.
 

Ainutlaatuiseen ja karun kauniiseen Selkämeren kansallispuistoon pääset tutustumaan Iso-Enskerin saareen suuntautuvalla laivaretkellä. Porin pohjoisen saariston suurimmalla saarella sinua odottavat tyrnipensaat, rantaniityt, pirunpellot ja kuusimetsät. Luontopolulla kulkiessa ja merimaisemia ihaillessa voit seurata saariston eläinten ja lintujen menoa.

Mutta matkataanpa kohti itää! Vuoksen vesistöön kuuluvaa Pielistä voi ihailla sekä jylhän Kolin huipulta että laivan kannelta. Kesäaikana Kolilta pääsee päivittäin laivalla Lieksan Vuonislahteen, missä käynnin arvoisena kohteena on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljee sekä hänen suunnittelemansa Paaterin kirkko.

Suomen pohjoisin höyrylaivaristeily taas löytyy Oulunjärveltä, jossa yli satavuotias Kouta lipuu lähes äänettömästi sinisellä selällä. Matka Kajaanin keskustasta kuvankauniille Ärjänsaaren retkeilyalueelle sujuu sukkelaan kuunnellen tarinoita tervansoutajista ja järvirosvoista.

Luontoretki laivan kyydissä

Suomi on satojentuhansien saarien maa. On siis luonnollista, että luontokohteita löytyy saaristosta lähes loputtomasti!

Suomen parhaat sieniapajat saattavat löytyä Saimaan saaristoisilta vesiltä. Siellä voit tutustua sammalmetsien aarteisiin sieniopas Saimi Hoyerin ja sieniasiantuntija Jarkko Korhosen kanssa sieniristeilyllä. Reissu suuntautuu Järvisydämen matkailukeskuksesta Linnansaaren kansallispuiston alueelle, jossa on mahdollista nähdä myös Suomen ainut kotoperäinen nisäkäs – suloinen saimaannorppa.

Metsämaaston lisäksi mielenrauhaa voi hakea Linnansaaren kansallispuiston kupeessa sijaitsevasta järvikylpylästä. Laivamatka Savonlinnan satamasta Järvisydämeen kulkee mahtavien maisemien sekä Olavinlinnan ja uuden Laitaatsalmen sillan ohitse.

Norppabongausta harrastetaan myös Puumalassa, jossa sähköllä toimiva ekopaatti kuljettaa luonnonystävät tutustumaan Saimaan Geopark-kohteisiin, villiyrtteihin ja Puumalan herkkuihin.

Varrella virran

Saaristoluonnon lisäksi risteily esittelee myös kaupunkikohteet uudessa valossa. Astu laivaan Kotkan Sapokassa ja vietä kesäpäivä Kymijoen maisemia ja Kotkan kansallisen kaupunkipuiston vehreää luontoa ihaillen. Jokiristeilyn pysähdyspaikkana toimii Karhulan jokipuisto, jonka kaarisiltoja ja kukkaistutuksia kannattaa tulla katsomaan kauempaakin.

Ihaile kauneinta suomalaista järvimaisemaa aidon siipirataslaivan kyydissä. Upea päiväristeily kuljettaa sinut kesälauantaisin Mäntän satamasta Keurusselän upeisiin järvimaisemiin.

Ja mikä olisikaan parempaa ajanvietettä kuin kesäpäivä Päijänteen vesillä! Perinteinen laivareitti kulkee vesistön päästä päähän – aina Lahdesta Vääksyn kanavan kautta järven pohjoisimpaan kaupunkiin Jyväskylään. Risteilylaivan kannelta pääset kokemaan Suomen pisimmän järven monimuotoisine maisemineen. Päivän aikana paatti poikkeaa kylälaitureille, seisahtaa sään salliessa uimatauon ajaksi ja tarjoilee evästä nälkäisille ja janoisille.

Makumatka aalloilla

Astu höyrylaivaan ja nauti saaristotunnelmasta Ukkopekan viihde- ja illallisristeilyllä! Turun keskustasta Saaristomerelle suuntaava risteily kuljettaa kesäiltaisin Loistokarin laituritansseihin. Illallisristeilyssä yhdistyvät kaikki onnistuneen kesäillan ainekset: saaristolaisruoka, elävä musiikki, tanssi ja merimaisemat.

Viinitilavierailua varten kannattaa matkustaa Kalifornian sijaan Kuopion Kallavedelle! Viehättävä viiniristeily kuljettaa sinut satamasta Vaajasalon saareen, jossa sijaitseva Alahovin Viinitila ihastuttaa maaseutumiljööllään ja savolaisen leppoisalla tunnelmallaan.

Saimaa lumoaa kauneudellaan ja monipuolisuudellaan. Lappeenrannan satamasta lähtevä kolmen tunnin Suur-Saimaan risteily Suomen suurimman sisävesilaivan kyydissä hemmottelee saaristomaisemilla ja herkullisella illallisella. Onnekkaimpia odottaa yllätys: rantakalliolla lekotteleva saimaannorppa!

Maistuvaa ruokaa ja rannikkomaisemaa – mikä voisikaan olla parempaa! Kahden tunnin pizzaristeily vie Kauppatorilta Kaivopuiston, Kruunuvuorenrannan, Kulosaaren Kasinon ja Korkeasaaren edustalle. Matkan aikana voit syödä, juoda ja kuunnella musiikkia merellisestä tunnelmasta nauttien. Nouse siis laivaan kaveriporukan tai koko perheen kanssa, niin herkullinen matka voi alkaa!

Lapsille ja lapsenmielisille

Suomen sisävesillä seilaavat risteilyalusten lisäksi myös merirosvolaivat. Koko perheen merirosvoristeily on kesän jännin juttu ja seikkailu, josta puhutaan pitkään!

Hopealinjat kutsuu makean veden merirosvot tänäkin kesänä Hämeenlinnaan testaamaan taitojaan. Vanajaveden vesillä jokainen kokelas pääsee osoittamaan nopeutensa ja nokkeluutensa aarrerannan tehtävissä. Kymen Matkojen merirosvolaivaan voit astua Kotkan Sapokassa ja Haminan Tervasaaressa. Pieninkin merirosvo pääsee ohjaamaan merirosvolaivaa ja saa diplomin muistoksi merirosvoseikkailustaan!

Myös aikuiset pääsevät eläytymään menneiden aikojen tunnelmaan Helsingin kauppatorin rannasta lähtevällä illallisristeilyllä. Kiehtovaan kieltolain aikaan sijoittuvalla merimatkalla kuullaan tarinoita Suomen kuuluisimmasta salakuljettajasta Algoth Niskasta.

Tiesitkö että, Suomen sisävesillä ja rannikolla liikennöi kaikkiaan yli 140 alusta? Lisätiedot laivoista ja risteilyistä löydät Suomen matkustajalaivayhdistyksen sivuilta.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Saaristoasiain neuvottelukunnan kanssa.