8x Kotimaan taidetärpit ja mukaansatempaavat museot

Nyt kannattaa keskittyä armaan kotimaamme taidetarjontaan, sillä sitä on tarjolla enemmän kuin ehkä koskaan.

Kulttuurin juuret ulottuvat kaikkialle, ja klassikoiden lisäksi ympäri maata löytyy uudempia yllättäjiä. Myös museotarjonta kannattaa kesän tullen katsastaa huolellisesti: esimerkiksi Kotkan Merikeskus Vellamo valottaa Ruotsinsalmen historiaa ja avaa vuosisatojen jälkeen tarinaa siitä, miten pieni pitäjä jäi kahden suurvallan puristuksiin. Rempseämmän menon ystäville vinkattakoon, että muun muassa Oulussa museoissa on sallittua rellestää menemään.

1

Oulun museot: Ilouutisia kulttuurin ystäville sekä lapsiperheille: Oulun museoissa tekemistä ei rajoiteta vain katselemiseen ja seisoskeluun, vaan niissä saa rellestää ja rehata ihan luvan kanssa. Puuhaa ja peuhaamista riittää monessa osoitteessa, mutta tasapainoksi tarjolla on myös rauhallisempia kulttuurikokemuksia seudun muissa museoissa, esimerkiksi Oulun taidemuseossa sekä Pohjois-Pohjanmaan museossa. Oulusta löytyy myös Heurekan tyyppinen Tiedekeskus Tietomaa, jossa luonnonlaeista opitaan kokeilemalla. 

 

2

Museokeskus Vapriikki: Ritarillisuus ei ole kuollut – ei ainakaan Museokeskus Vapriikissa, johon ritarit ratsastavat loppuvuodeksi. Näyttelyssä pääsee tutustumaan hopeanhohtoisiin haarniskoihin sekä ritariston työvälineistöön ympäri Euroopan. Materian lisäksi syvennytään ritarien historiaan sekä selvitetään, mistä on syntynyt mielikuva lohikäärmeitä surmaavista miekkasankareista. 

3

Serlachius-museot: Myös Mänttä-Vilppula lataa kovat, peräti kaksinkertaiset panokset pöytään kahdella Serlachius-museollaan. Tehtyäsi sinunkaupat museoiden kanssa käyvät ne nimillä Gösta ja Gustaf. Gösta sammuttaa klassikkonälän tarjoilemalla helmiä Gallen-Kallelasta Schjerfbeckiin, kun taas velimuseo Gustaf nostaa taiteen keinoin esille itse G. A. Serlachiuksen elämäntarinan. Todellinen kulttuuripommi nähdään Banksyn näyttelyn muodossa. Pidä siis sormi liipasimella – lippuja saattaa vapautua näyttelyyn koska tahansa. 

4

Kuddnäsin museo: Topeliuksen satumaiset kotikonnut Uudessakaarlepyyssä kutsuvat luokseen vierailulle, jonka aikana selviää myös, mistä 1800-luvun suurkirjailija haki inspiraatioita klassikkosatuihinsa. Museona toimiva kalkittu kartano pitää sisällään aarteita, kuten Topeliuksen kehdon, sekä muotokuvia perheestä ja tarinoita tarinankertojasta. Kotitalon lisäksi koko pihapiiri on täynnä nähtävää – käy esimerkiksi kahvittelemassa pihan siipirakennuksessa, jossa Topelius tanssi häävalssin vaimonsa Emilien kanssa.

5

Porin museot: Pori pistää kotimaiseen kulttuurielämään kierroksia kuusinkertaisesti. Saisiko siis olla Poriginalia, vai katsaus Maire Gullichsenin kokoelmiin? Ehkä janoat tietää lisää alueen historiasta? Tämän janon sammuttaa tietenkin Satakunnan museo. Ja vaikka ollaankin ihan kaupungin ytimessä, pääsee luontoa ja lajeja bongaamaan Luontotalo Arkissa. Voit valloittaa koko kaupungin kulttuuriskenen vaikka päivässä, sillä kaikki kohteet sijaitsevat kävelyetäisyyksien päässä toisistaan.

6

Taiteen ja taiteilijoiden Rauma: Vaikka Rauma on jo puutaloineen ja mukulakivikatuineen kuin taideteos, poimii tarkka silmä teoksia ympäri kaupunkia sieltä täältä. Kannattaakin siis bongailla esimerkiksi kuvanveistäjä Kerttu Horilan taidetta muun muassa Rauman kanaalista. Taidetta piilee toki myös Piiloparatiisissa sekä Taidekoti Ylenillä. Rauma täyttyy taiteesta myös Kuvataiteen päivänä 10.7, jolloin on hyvä sauma tehdä kesäretki kohti Suomen suloisinta taidekaupunkia.

7

Kotkan merikeskus Vellamo: Hiiohoi, maata näkyvissä! Merikeskus Vellamo Ruotsinsalmella on oiva koho- ja tukikohta tälle kesälle. Ruotsinsalmen alue on jo itsessään kiehtova paikka, jonka juuret juontuvat kahden suurvallan puristuksiin 1700-luvun loppupuolella. Tänä keväänä Vellamoon rantautui myös pysyväisnäyttely, ”Kohtalona Ruotsinsalmi”. Lähde selvittämään, mitä suurvaltojen kohtaaminen sai aikaan tässä pikkupitäjässä vuonna 1790, ja mistä lähti liikkeelle Itämeren suurin meritaistelu, joka petasi haudan tuhansille sotilaille, laivoille ja tarinoille.

8

Turun galleriat: Turun kattava galleriatarjonta on oikein kompakti ja käveltävä kokonaisuus. Ympäri kaupunkia löytyy useita taidegallerioita ja näyttelyitä, ja tyylilajien vaihtelu kattaa nähtävää joka makuun kokeellisesta klassiseen ja grafiikkaan. Annamme pari esimerkkiä alkuun pääsemiseksi: Makasiini Contemporary täyttää tilansa näyttävillä teoksilla, joiden alkuperä on huipputekijöiden käsialaa. Toinen vinkki: Galleria Joellasta ei tarvitse lähteä kotiin tyhjin käsin, vaan myymälästä ostetun grafiikkaluomuksen kera. Varteenotettavia gallerioita riittää täällä lähes joka sormelle, joten yöpyminen ihanan idyllisessä Turussa on hyvinkin harkittava vaihtoehto.