Pohjanmaan parhaat pikkubudjetilla

Kotimaan reissu pienellä budjetilla? Painu Pohjanmaalle! Listasimme alueen parhaat pienen reissubudjetin vinkit sisämaan lakeuksilta Merenkurkun saaristoon asti.

Merellistä meininkiä minibudjetilla

Pohjanmaan rannikolla odottaa sylikaupalla saariston ihanuutta. Hyviä uutisia: täällä merellistä mielenmaisemaa pääsee metsästämään mahtavissa paikoissa ilman suuria summia. 

Kokkolan Öjan kalastajakylä on paikallisten pieni kesäparatiisi, josta ei ihan kaikille huudella. Suojaisan merenlahden poukamassa sijaitseva kylä henkii sielukasta saaristotunnelmaa vierasvenesatamineen, uimarantoineen ja luontopolkuineen. Raikkaan meri-ilman lisäksi haukkaamaan pääsee tuoretta korvapuustia Café Brygganin viihtyisällä laituriterassilla. 

Venytä reissu ihan Kokkolan ulkosaaristoon asti. Tankarin majakkasaari on nimittäin merisuolantuoksuinen päiväreissukohde parhaimmillaan. Mariannekarkin väreissä keimaileva Tankarin majakka, harmaantuneet kalamajat ja venelaiturit saavat huulilta tipahtamaan “vau” ja pari muuta ihastunutta äännähdystä.

Henkeäsalpaavaa saaristoa on luvassa myös Merenkurkun saaristossa Vaasan seudulla. Unescon maailmanperintökohteeksikin tunnustettu sokkeloinen saaristokaunotar on täynnä mielenkiintoisia saaria retkeiltäväksi. Ihmettele esimerkiksi Molpehällorna-saarella laguunimaisia järviä tai Bergön pienen saaristokylän tunnelmaa.

Pietarsaaressa ensi kertaa seikkaileva lentää helposti pyllylleen, kun näkee Fäbodan poikkeuksellisen upeat hiekkarannat ja kallioilla mutkittelevat pitkospuureitit. Sopivasti lähekkäin ovat laguunimainen Pikkuhiekka sekä Isohiekka, jonka pitkä hiekkaranta on muotoutunut kiemuraiseksi suistoalueeksi. Biitsipäivästä saa ihan kunnon retken, sillä alue on täynnä hienoja ulkoilureittejä pitkin mäntykankaita ja merenrantamaisemia. Eväät messiin tai tule nouda piknik-herkut Fäbodan kahvituvalta.

Uusikaarlepyyn Toisvesi on kesäinen merenrantaidylli ja lupsakka kohtaamispaikka, jonka vilkas pienvenesatama vetää veneilijöitä viihtymään läheltä ja kaukaa. Vanhasta tullimakasiinista löytyy kaunis kesäkahvila Café Tullmagasinet, joka kuuluu paikallisten suosikkeihin palkitun kesäterassinsa kera. Jos haluat syödä kesän parhaat toast skagenit, tämä on place to be.

Kauniita kaupunkiaarteita koluamaan

Kun rannikon aaltoja on tuijoteltu mielestäsi tarpeeksi, jatka matkaa Seinäjoelle. Täältäkin löytyy Aaltojen hurmaa, mutta kuivalta maalta. 

Kuudesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta muodostuva Seinäjoen Aalto-keskus on yksi kotimaan merkittävimmistä arkkitehtonisista kokonaisuuksista. Omatoiminen kävelyretki pitkin kaupunkia on luonnollisesti ilmaista lystiä. Pistä bongauslistalle ainakin Lakeuden Ristin upea lasimaalaus, maailman suurin Aalto-lasien kokoelma Aallon kirjastossa sekä eri valoissa välkehtivät siniset sauvatiilet kaupungintalon seinässä.  

Skata eli Pohjoisnummi toistuu varmasti vastauksissa, kun kysyt paikallisilta Pietarsaaren idyllisintä paikkaa. Vanhan merimieskorttelin kujilla ja kapteenien kotien nurkilla käyskentelyn ohella kannattaa istahtaa käsityönä tehdylle jätskille Skorpan kahvilan kodikkaaseen pihaan. Seikkailu etenee hiekkakujia pitkin helposti kauniiseen Koulupuutarhaan sekä Strengbergin Tupakkamuseolle asti. 

Myös Kokkolan Neristan on tutustumisen arvoinen kaupunki-ihanuus. Vanha merimiesten ja käsityöläisten puutalokaupunkialue esittelee 12 korttelin edestä satoja suloisia, karkkivärein maalattuja puutaloja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Tutkikaa jokainen kuja ja piha – ja muistakaa bongata juorupeilejä.

Jos kuolasit Neristanin puutaloherkkuja, lähde ihmeessä puraisemaan aitoja Pohjanmaan makuja esimerkiksi Vaasan seudulle. Ruokamatkailijan taivaassa odottelee huikea kattaus laadukkaita ja rakastettuja tila- ja tuottajapuoteja toinen toisensa perään. Haukkaa rohkeasti kiinni Vaasan ruokatarjontaan ja ota selvää, millaisiksi annoksiksi paikalliset raaka-aineet taipuvat. 

Vaasasta puheen ollen: kai tiesit, että Strömsö on ihan oikea paikka? Se on 1800-luvun huvila Vaasassa, meren rannalla. Kuvankauniiseen pihapiiriin ja puutarhan taideteoksiin voi poiketa tutustumaan ympäri vuoden ihan maksutta. Vieressä on myös kiva uimaranta ja puisto, jossa voi jatkaa huoletonta huokailua.

Vauhdikas perheloma pohjanmaalaisittain

Lomalla lasten kanssa? Eipä hätää hei, näissä Pohjanmaan paikoissa on hauskaa koko perheelle myös minibudjetilla. 

Kylään kannattaa lähteä Lakeuden omaan ihmeeseen Keskisen Kyläkaupaan. Suomen suurin tavaratalo tarjoaa uskomattoman laajan ostoskäytävän lisäksi hämmentävän paljon ilmaista hauskaa perheen pienimmille. Maksutta pääsee peuhaamaan Suomen suurimmassa Muumi-leikkipuistossa, AKU PARK seikkailuradalla sekä Riemu Park sisäleikkipuistossa. Vertaansa on vailla myös alle 13-vuotialle ilmainen Miljoona Tivoli!

Jatkakaa kauppareissua Seinäjoen Ideaparkiin. Täälläkin shoppailu lipsahtaa helposti hauskanpidon puolelle, kun ohessa voi irrotella viereisessä Huviparkissa. Jättimäisellä kesäterassilla pääsee mm. saunomaan ja polskimaan uima-altaassa, pomppimaan pomppulinnassa ja kaahailemaan polkuautoradalla.

Melkoista menoa on luvassa myös Pedersören huimassa Grubbon Skeittipuistossa. Täällä on skideille kaikkea missä kikkailla niin skeittilaudalla, temppupyörällä kuin potkulaudalla. Hyvä vauhti päällä? Muitakin lajeja löytyy läheltä: ottakaa koko perheen turnaus frisbeegolfia tai beachvolleyta tai kokeilkaa boulderointia.

Jos lomasuunnitelmissasi on tontun – tai sadan – mentävä aukko, lähde hämmästymään Tyynelän Tonttukylään. Tätä erikoista helmeä Luodon kunnassa ei kannata ohittaa. Käsityönä tehtävät Tyynelän Tontut majailevat idyllisessä 1700-luvun pihapiirissä, joka on auki uteliaille vierailijoille heinäkuussa. Käy peremmälle ja ällisty jouluisesta menosta keskellä kesää.