Saarihyppelyä Helsingissä

Tiesitkö, että Helsingin saarista löytyy merellisen tunnelman lisäksi niin kulttuuriaarteita kuin kissapetojakin? Lähde siis saaristoseikkailulle tutustumaan pääkaupunkimme kesäkohteisiin!

Mitä yhteistä on Seurasaarella ja Korkeasaarella? No ainakin sujuvat kulkuyhteydet, sijainti Helsingin saaristossa ja loistavat puitteet kesäpäivän viettoon!

Hyppää siis Kauppatorin rannasta siipiratasaluksen tai ratikan kyytiin ja suuntaa kohti kesän kivoimpia kaupunkikohteita!

Eläimellistä menoa Korkeasaaressa

Tyynellä säällä tai tuulen puhaltaessa oikeasta suunnasta saattaa mantereella asti kuulla leijonan karjaisun. Kun haluat kokea villipedot lähietäisyydeltä, ota suunnaksi Korkeasaari! Hyppää Helsingin keskustassa siipiratasaluksen, linja-auton tai metron kyytiin ja lähde tutustumaan Korkeasaaren kaikenkarvaisiin kavereihin.

Ja kas, näin nopeasti saavuimmekin Korkeasaareen! Suositun Suojelusankari-reitin pysäkeillä pääset tutustumaan Korkeasaaren eläimiin ja työntekijöihin. Saat selville, miten apina saadaan tykkäämään terveystarkastuksesta ja mikä laiton lemmikki Korkeasaaressa asuu. Puolesta tunnista tuntiin kestävällä omatoimisella kierroksella selviää myös, millainen suojelusankari itse olet.

Kissapetoja ja kenguruita

Oletko koskaan tavannut punaniskakengurua? Korkeasaaressa sekin on mahdollista – kenguruiden omassa tarhassa! Nämä keskikokoisen koiran korkuiset veijarit ovat varsin rentoja tyyppejä ja tutkivat uteliaina vieraitaan pienen matkan päästä. Ota siis loikka kengurukujalle ja tarkkaile Australian asukkaiden arkieloa.

Kenguruaitauksen ovet aukeavat yleisölle kesällä.

Eikä Korkeasaaresta kannata suotta kiirehtiä kotiin! Komeat kissapedot leijonista leopardeihin aloittavat puuhansa usein vasta päivän painuttua mailleen. Silloin saatat bongata pimeydessä kiiluvat silmät tai vaikkapa uhanalaisen amurintiikerin pennut painimassa. 

Ruoka-aika!

Mitä mahtaa syödä kyttyräselkkäinen kameli tai pikkuruinen mangusti? Korkeasaaressa pääset seuraamaan eläinten ruokintahetkiä, joiden aikana oppaat kertovat puiston asukkaista ja niiden lajitovereiden elämästä luonnossa. Tarkista siis vierailupäivän ohjelma ennakkoon saaren sivulta – tai nauti rennosta retkipäivästä ja kulje, minne nenä näyttää!

Ja kun oma vatsa alkaa murista karhun lailla, on evästauon aika. Pistäkää porukalla piknik pystyyn tai suunnatkaa saaren moniin ravintoloihin ja kahviloihin. Ravintola Karhusta pääsette ruokailun lomassa tiirailemaan karhujen temmellystä ja Ravintola Pukissa keskelle 1800-luvun kartanomiljöötä. P.S. Muista myös matkamuistot! Makoisat nalletikkarit ja Korkeasaaren eläinten pehmoversiot saatte kotiutettua Laivarannan myymälästä.

Kuuletko Seurasaaren ulkomuseon kutsun?

Koe kotimaisen rakennusperinteen monipuolisuus samassa saaressa! Seurasaaren ulkomuseo sijaitsee merellisissä maisemissa vihreässä Seurasaaressa. Sinne on siirretty vuosien varrella yhteensä 88 rakennusta, joista vanhimmat ovat 1600-luvun lopulta. Huh, mitä historian havinaa!

Vanhoissa rakennuksissa vierailemalla pääset syventymään menneiden aikojen elämään. Pirttejä, pappila, kirkko ja kartano on tuotu Seurasaareen ympäri Suomen – eri yhteiskuntaluokat ja alueiden tyypilliset piirteet huomioiden. Matka itäisen ja läntisen Suomen välillä taittuu Seurasaaressa kätevästi kävellen. 
 

Koettavaa kaikenikäisille

Seurasaaren ulkomuseossa on satsattu myös perheen pienimpien vieraiden viihtymiseen. Lapsille löytyy oma opastuskierros sekä viikoittainen puuhapaja, joihin voi osallistua oman aikuisen seurassa. Ja hiphei – tänä kesänä kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät museoon maksutta!

Kahiluodon kartanossa niin lapset kuin vähän varttuneemmatkin vieraat voivat pukeutua vanhan ajan asuihin, pelata krokettia ja hypätä keppihevosen selkään. Kurssin talon pihapiiristä löytyvä aitta on auki aina kesäkuusta elokuulle ja sen leikkikalut ovat lasten ja lapsenmielisten vapaassa käytössä. Ulkomuseossa vierailee kesän mittaan myös hevonen ja poni, joiden kyyditsemänä pääset kiertämään Seurasaarta. Ulkomuseon lapsille suunnatut palvelut ilahduttavat koko perhettä. 

Liiterikahveja ja luonnon rauhaa

Seurasaaren luonto on jo itsessään kokemisen arvoinen! Kun ulkomuseo on kierretty, suuntaa kesäpäivän viettoon saaren metsäpoluille, silokallioille ja hiekkarannoille.

Seurasaaren ulkoilualueella on vapaassa käytössä oleva grillipaikka, jonne Helsingin kaupunki toimittaa polttopuita. Omien eväiden ohella voit herkutella Antin talon yhteydessä sijaitsevassa Kaffeliiterissä sekä piipahtaa Iisalmen pappilassa sijaitsevaan museokauppaan, josta löydät matkamuistoksi vanhan ajan makeisia ja kotiinvietäväksi kirjallisuutta tuohitöistä, puutarhojen historiasta ja perinteisistä käsitöistä.

Steissiltä sujuvasti Seurasaaren ulkomuseoon

Vaikka Ultra Bra on hiihtänyt jään yli Seurasaareen, on sinne helpompiakin kulkureittejä! Helsingin keskustasta Seurasaaren ulkomuseoon pääsee suoraviivaisesti HSL:n bussilla numero 24 sekä nelosratikalla.

Kaupunkipyörälläkin matka Helsingin keskustasta taittuu alle puolessa tunnissa katsellen samalla Seurasaarenselän merellisiä maisemia.