Kesäkohteita kaikille – saariston ja sisävesien syleilyssä!

Suomen sisä- ja ulkovesistöt ovat täynnä yllätyksiä – ja yllättävän lähellä. Kaipaatpa sitten makumatkaa, historian havinaa tai metallimusiikkia, ota suunnaksi saaristo!

Laivalla luonnon rauhaan

Örön entisellä linnakesaarella on paitsi mielenkiintoinen historia myös ainutlaatuinen luonto. Harvassa ovat paikat, joissa voit esimerkiksi ihailla kylmänkukkaa – Örön saarella se onnistuu! Saaristomeren kansallispuistoon kuuluva saari tarjoaa hyvät puitteet patikoinnin lisäksi myös melonnalle, sukellukselle, lintujen tarkkailulle ja kalastukselle. Yhteysalus kuljettaa suosittuun saareen suoraan Kasnäsin satamasta. 

Myös Kokkolan saaristosta löytyy helposti saavutettava helmi: idyllinen Tankarin majakkasaari. Sen vanha kalastajakylä on kuin aikamatka vuosikymmenten takaiseen saaristolaiselämään.

Seilin kauniissa maisemissa kohtaat saaren synkän menneisyyden. Jo 1600-luvulla saarelle kuljetettiin leprapotilaita ja mielisairaita, jotka elivät eristyksissä aina kuolemaansa asti. Nykypäivänä tämä Museoviraston suojelema kulttuuriympäristö mahdollistaa niin luontomatkailun kuin aktiivilomankin. Seili sijaitsee Pienen rengastien varrella ja sinne liikennöi yhteysalus Nauvosta ja Rymättylästä päivittäin.

Tehdään aikamatka vieläkin kauemmas menneisyyteen! Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on varmasti yksi Suomen rakastetuimmista reissukohteista. Ympäri vuoden auki oleva linna on tunnettu vuosittain järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista – tästä kohistaan kansainvälisestikin. 

Makumatkalla Saimaalla ja itärannikolla

Saimaan alue valittiin Euroopan ruokamatkailukohteeksi vuodelle 2024. Lähde haarukoimaan paikallisia makuja ja ymmärrät, miten Saimaa hurmasi kansainvälisen raadin! 

Saimaan seudun suussa sulavia antimia tarjoilee Sahanlahti Resort. Päärakennuksessa sijaitseva ravintola Koskivahti tarjoilee kodikasta kartanotunnelmaa ja Rantamakasiini rennompaa ruokailottelua Suomen kauneimmissa maisemissa. Saimaan rannalla sijaitsee myös kukkaloistossa kylpevä Kenkävero, jonne pääset vaikka omalla purrella. Lähiruokaherkkuja arvostavan kulinaristin kannattaa piipahtaa Ravintola Niinipuuhun, jossa pääsee maistelemaan edellisyönä Saimaasta nuotalla vedettyjä muikkuja, lankkulohta, mustikkakukkoa tai lähimetsistä poimittuja kantarelleja. Kannattaa myös osallistua talon emännän järjestämään piirakkapajaan.   

Eikä Saimaan rinnalla kalpene Saaristomerikään! Varsinaissuomalaisen saariston makureitin varrelta löytyy vaihtoehtoja aina luonnonläheisestä lähiruokaravintolasta svengaavaan seurustelukahvilaan. Saatat bongata Saariston rengastien laidassa myös tilapuoteja, joista löydät taatusti tuoreet ja lähellä tuotetut varhaisperunat, kalasaaliit ja käsityöt.

Kun haluat maistella mahdollisimman monia makuja yhden pysähdyksen taktiikalla, suuntaa ravintolaviikoille itärannikolle. Elo-syyskuussa Porvoossa ja Loviisassa järjestettävät Smaku-tapahtumat tarjoilevat makupaloja pikkurahalla. Ravintola- ja kahvilayrittäjien lisäksi mukana on myös paikallisia pientuottajia ja muita yrittäjiä.

Kymmenen kohdetta kulttuurikesään

Saaristoiset kunnat tarjoavat taidetta ja tapahtumia kulttuurinnälkäisille. Perinteikkäiden kesäfestivaalien lisäksi tekemistä löytyy myös valikoivaan makuun. Joten miten on, matkaisitko mieluiten kuuntelemaan indiemusiikkia Hailuotoon, jazzia Turun saaristoon vai metallia Viikinsaareen?

Tiesitkö, että Perämeren pohjukassa sijaitseva Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026? Äläkä suotta siirrä vierailuasi sinne asti, sillä koettavaa löytyy kukkupäin jo tänä kesänä! Elokuussa järjestettävät juhlaviikot tarjoilevat täyslaidallisen kulttuuria aina musiikkivideofestivaaleista ilmakitaransoiton MM-kisoihin.

Kustavin kunta on todellinen kulttuurin kehto Saaristomeren syleilyssä. Manner-Suomen kolmanneksi pienimmässä kunnassa järjestetään nimittäin niin korkeatasoinen kirjallisuusviikko kuin Cirque du Soleilin tasoisia sirkusesityksiäkin

Kustavin savipaja on käsityön ystävien suosikkikohde. Seuraa lasinpuhaltajan ja hopeasepän työtä lähietäisyydeltä ja hanki kestävät käyttö- sekä koriste-esineet suoraan kyläsepän pajan pätsistä.

Anna saariston sulattaa sydämesi! Tutustu saaristokohteisiin ja -tapahtumiin 100 syytä -sivuston kartalla ja kohdekorteissa.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Saaristoasiain neuvottelukunnan kanssa.