Kotka

Sunilan tehdas: Kotkan ihailtu Aino & Alvar Aalto -helmi

Kotka

Sunilan tehdas: Kotkan ihailtu Aino & Alvar Aalto -helmi

Kartta

Eräs suomalainen tehdas keräsi ihastelua arkkitehtuurillaan Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Vaikea arvata, kuka arkkitehtipariskunta oli tämän modernismin ikonin takana. 

Kotkan Sunilan sellutehdas sekä työväestön merellinen metsälähiö Karhulassa on Aino ja Alvar Aallon laajin toteutunut suunnittelutyö. Kansainvälisen suosion ymmärtää paikan päällä: muotokieli, mäntymetsät ja valkoiset rakennukset tummilla puuyksityiskohdilla – kaikki niin Aaltoa. Täytyyhän nyt maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsuttu nähtävyys kurkata omin silmin. 

Kotkan keskustasta Sunila on noin 13 km päässä, joten mestoille on kiva painella vaikka pyörällä. Suositus Alvar Aallon Kymenlaakso -pyöräilyreitille, jonka varrella pääsee ahmimaan Aallon ihanuuksia myös Haminassa.

Sunilassa voi muuten myös yöpyä: makoisat design-unet otetaan tyylikkäissä Aalto Apartments -asunnoissa, uniikissa Sunila Vintage Apartment -asunnossa, entisessä tehtaanjohtajan edustusasunnossa Kantolassa sekä Aalto Architecture Apartments -asunnoissa.