Jotta kotimaanmatkasi olisi parempi, meille kaikille

Vastuullisessa kotimaanmatkailussa yhdistyy kaksi trendiä: oman hiilijalanjäljen huomioiminen ja katseen kääntäminen kaukaa lähelle.

Mahdollisimman kauas. Vielä vuosituhannen vaihteessa tämä oli monille hyvän loman kriteeri. Nyt ääni kellossa on kuitenkin muuttunut, eikä ainoastaan koronan aiheuttaman ulkomaanmatkailun pysähtymisen vuoksi. Koko muun maailman ohella suomalaiset ovat kiinnostuneet toden teolla kaikesta siitä, mikä ennen tuntui olevan liian lähellä: puhdas, monipuolinen, rauhallinen, omalaatuinen, herkullinen, yllättävä, riehakas, hykerryttävä, liikuttava, hämmästyttävä, huvittava ja rakas kotimaamme.

Kotimaanmatkailun uusi nousu ei tee hyvää vain matkailijoille itselleen, vaan myös koko maalle. Ja muutamilla omilla pienillä valinnoilla lomailusta voi tehdä vielä entistäkin vastuullisempaa!

Matkustustavalla isoimmat ympäristövaikutukset

Kaikkeen matkustamiseen liittyy aina ympäristövaikutuksia. Suurimmat niistä muodostuvat matkustustavasta, käytetystä energiasta ja tehdyn matkan pituudesta. Harkitsevammalla lentämisellä on lähtökohtaisesti suuri vaikutus, mutta vastuullisia päätöksiä voi tehdä myös omaa autoa tai moottoripyörää tankatessa.

Eri polttoaineiden ympäristövaikutuksissa voi olla merkittäviä eroja. Neste Futura -bensiinit ovat puhtaampia paitsi ajoneuvon moottorille, myös ympäristölle. Futuran lisäaineistus tehostaa kulutusta, vähentää karstoittumista ja pienentää näin päästöjä.

Jo yli 120 Neste- ja Neste K -asemalta löytyvä suomalainen innovaatio, Neste MY uusiutuva diesel, valmistetaan puolestaan kokonaan jätteistä ja tähteistä. Neste MY pienentää autoilun hiilijalanjälkeä jopa 90 prosenttia tavalliseen dieseliin verrattuna. Molemmat polttoaineet jalostetaan Suomessa.

Kulkuneuvon vaihtamisella on muitakin etuja. Autolla tai moottoripyörällä matkaa taittaen ehtii nauttia näkymistä ja itse matkasta toisella tapaa kuin lentokoneessa. Usein ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi matka Helsingistä Ivaloon on pidempi kuin moneen perinteiseen eurooppalaiseen matkailukohteeseen. Ja väliin mahtuu nähtävää!

Kotimaanmatkailu kasvattaa Suomen taloutta

Toinen vastuullisuuden näkökulma on suomalaisen työn ja yrittäjien tukeminen. Suomessa matkustaessa tai lomaillessa eurot jäävät kotimaahan, ja auttavat samalla ylläpitämään monipuolista ja omaleimaista kulttuuriamme.

Monet kylät, majoituskohteet, tapahtumat, käsityötaidot ja jopa infrastruktuuri pysyvät vireänä ja elossa nimenomaan kotimaisten matkailijoiden ansiosta. Myös paikallisherkut ovat maukas esimerkki tästä. Vai mitäpä olisi Lappeenranta ilman atomia, Tampere ilman mustaamakkaraa tai Lappi ilman poronkäristystä?

Kohteesta toiseen siirtyessäkin voi suosia paikallista. Neste ja Neste K -asemia ohjastavat itsenäiset yrittäjät, jotka tuntevat kotipaikkansa erikoisuudet. Myynnissä on usein paikallisia lähituotteita ja sesongin herkkuja. Ostamalla paikallisia tuotteita paikalliselta kauppiaalta, tulee siis tukeneeksi kotimaista työtä useammalla tasolla.

Esimerkiksi Heinävedellä Karvionrannan Nesteellä päivittäin paistettavaa maukasta mallasleipää ei ainoastaan jonoteta paikan päällä, vaan tilataan kauempaakin matkahuollon kautta. Neste K Ankkurituulessa Loviisassa puolestaan vietetään Berliiniperjantaita, jolloin paikalliselta leipurilta perityllä salaisella reseptillä valmistetut berliininmunkit viedään käsistä.

Otamme vastuun siitä mitä rakastamme

Suomi on pinta-alaltaan iso maa, jonka rajojen sisältä löytyy myös yllätyksiä ja eksotiikkaa. Kolmas vastuullisuuden aspekti löytyykin katseen siirtämisestä kaukaa lähelle ja sen arvon oivaltamisesta.

Kun on vaeltanut hiljaisessa korpimetsässä, nauttinut perinteikkään kyläravintolan tarjonnasta, kuunnellut kurkien puhaltelua kesäyössä, soutanut saariston sinessä, vieraillut käsityöläismarkkinoilla, poiminut perheen kanssa mansikoita pellolta sekä ajanut maan ristiin rastiin ja päästä päähän, saattaa huomata koko suomalaisuussuhteensa muuttuneen.

Sillä se mikä jättää meihin muistoja, tuntuu entistä enemmän vaalimisen ja säilyttämisen arvoiselta.

Neste K:n ja 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan 3 vinkkiä antoisaan ja vastuulliseen kotimaanmatkailuun

  1. Suosi paikallisia yrittäjiä, tuotteita, palveluita ja elämyksiä. Näin autat Suomea pysymään vireänä, mielenkiintoisena ja monipuolisena matkailumaana. Kokeile kohteita myös sesongin ulkopuolella – voit yllättyä iloisesti, ja jopa säästää rahaa!
  2. Yhdistele erilaisia matkustustapoja. Autoiluun, veneilyyn ja moottoripyöräilyyn voi yhdistää vaeltamista, suppaamista, pyöräilyä ja telttailua. Suosi vähäpäästöisiä polttoaineita ja pidä ajoneuvosi hyvässä kunnossa.
  3. Kunnioita sääntöjä ja suosituksia. Erityisesti suosituissa luontokohteissa ympäristön kuormitusta pyritään säätelemään ja ehkäisemään, jotta elämykset säilyvät myös tulevaisuuteen. Älä jätä jälkeesi roskaa tai tavaraa, vaan vie ne mennessäsi.

Neste K -liikenneasemaketju on 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan yhteistyökumppani. Neste K -liikenneasemat tarjoavat palvelua "Paremman pysähdyksen taktiikan" mukaisesti ympäri Suomen.