5Kainuun kiehtova kirjailija- ja luontokierros

Pituus n. 282 km

Käsi ylös, kenen reissusuunnitelmissa ei ole tarpeeksi karhuja, kirjailijoita ja kaunista erämaaluontoa? No niin, Kainuun kierros kutsuu! Polski ja patikoi Hiukan hiekkarannan huikeassa ympäristössä, testaa Hossan maastopyöräilyreitit ja maisemat, etsi Ärjänsaaren aarretta ja huilaa jääkauden jättämällä biitsillä. Kulje kirjailijoiden ja karhujen jalanjäljissä Kainuun luonnossa ja anna erämaamaisemien kolahtaa. 

1

Hiukan hiekkaranta Sotkamossa on hieno aloitus Kainuun kierrokselle. Kilometrin pituisella hiekkarannalla voi tehdä jotain, mikä ei etelässä onnistu: vilkuilla Vuokatin valloittavaa vaaramaisemaa. Kannattaa kiivetä myös Hiukan harjun luonto- ja kulttuuripolulle ja katsella korkeammalta Kainuun Rivieraa. Hiukan hieno kokemus!

2

Suomussalmen Hossan kansallispuisto on maastopyöräilijän uusi must. Alueen vaativin reitti, Sininen Saavutus, komeilee kansainvälisen IMBA-maastopyöräilyliiton EPICS -listalla. Vaihtelevan rankassa maastossa sykettä nostavat myös mahtavat maisemat. Hyppää hetkeksi pyörän satulasta ja ihaile kirkasvetisiä lampia ja jääkauden muovaamia harjuja ja vesistöjä. 

3

Oulujärven Ärjänsaareen on legendan mukaan haudattu vene täynnä hopeaa. Huhuihin ei kannata aina uskoa, mutta ainakin paikka on ollut muinoin järvirosvojen tukikohta. Aarretta tai ei, vierailu Ärjänsaareen rikastuttaa upealla luontokokemuksella. Korkeita hiekkatörmiä, pitkiä hiekkarantoja, lentohiekka-alueita ja muita jääkauden omia taideteoksia riittää silmänkantamattomiin. 

4

Kainuun Suurten kirjailijoiden kierros on jokaisen Leino-, Huovis- ja Lönnrot-fanin kohokohta. Reitti vie Elias Lönnrotin Kalevalan runonkeruumatkoille, satiirikko Veikko Huovisen kotikonnuille Sotkamoon sekä Eino Leino -perinnetaloon Kajaaniin. Matkalla ehtii miettiä, mahtaako Kainuun luonto olla syynä niin monelle mestariteokselle. No onhan se!

5

Otso, kontio, metsän kuningas tai karhu vaan. Tämän kaverin bongaus Kainuun karhunkatselukojusta on unohtumaton kokemus. Ohi löntystävän kontion voi kohdata myös karhusaunan lauteilla kesken löylyjen. Kainuun erämaan luonto osuu ja uppoaa luontomatkaajaan. Laita muistiin ainakin Kainuun luontopolut, Vuokatin vaarat ja Hossan kansallispuisto. Reissuun tulee ripaus extrakulttuuria, kun seilaat 100-vuotiaan höyrylaiva S/S Koutan kyydissä Kajaaninjoelle Lönnrotia ja Leinoa innoittaneisiin maisemiin.