Kotimaan romanttiset & tunnelmalliset reissukohteet

1160 km

Oh baby, vie mut kotimaan reissulle! Auringonlaskuja, söpöjä maisemia, tunnelmallisia majoituspaikkoja, yhteistä tekemistä – katso reittivinkki Suomen romanttisiin paikkoihin.

1

Kokkolan Neristan: Sykkiikö sydämesi merellisyydelle ja tunnelmallisille vanhoille kaupungeille? Kurkatkaapa Kokkolan Neristan. Merimiesten ja käsityöläisten arvokas puutalokaupunki ihastuttaa karkkivärein maalatuilla puutaloillaan, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Vinkki: bongatkaa talojen ikkunoissa näkyviä posliinikoiria, joiden asennot kertoivat aikoinaan ohikulkijoille, onko talon isäntä kotona vai merillä. 

2

Tankarin majakkasaari: Yllätä elämyksellä! Tankarin majakkasaari Kokkolan ulkosaaristossa ottaa uteliaita yövieraita ilolla vastaan vanhaan luotsiasemaan rakennetussa hostelliin tai vierasmajaan. Illalla voi kaapata kullan kainaloon ja seurata, kuinka aurinko hiipii horisonttiin ja värjää taivaan pehmeän hempeäksi.

3

Vaasa: Yhdistääkö teitä rakkaus, nälkä, vai rakkaudennälkä? Oli miten oli, iso suositus lähteä makumatkalle Vaasan seudulle, jossa herkkusuita hemmotellaan olan takaa. Pohjanmaan lähiruoan makupaloihin voi haukata kiinni tila- ja tuottajapuodeissa, toreilla sekä huippuhyvissä ravintoloissa. Pohjanmaaltahan on kotoisin myös Kyrö Distillery Company – poiketaanko tislaamokierrokselle?

4

Merenkurkun saaristo: Jos olette kurkkuanne myöten täynnä kotikulmia, Unescon maailmanperintökohteeksi tunnustettu sokkeloinen saaristokaunotar on täynnä mielenkiintoisia paikkoja romanttiselle saarihyppelylle. Kyyti-idea: paikallinen West Coast RIB Charter kuljettaa pitkin Merenkurkun saaristoa rib-venekyydillä. Jos aikataulu antaa myöten, kesäyö saaristossa puu- tai glamping-teltassa uinuen on aika ihana yhteinen retki-idea. 

5

Strömforsin ruukki: Lumoava Strömforsin ruukkikylä keskellä rauhallisia luontomaisemia kannattaa laittaa listalle. Jos rakkauden kemikaalicocktailiin mahtuu ryöppy adrenaliinia, suunnatkaa Kymijokeen Wellstersin jokiretkille SUP-laudan, kanootin tai kajakin kyydissä. Kanootista ei kuitenkaan kannata kurkottaa vaihtamaan suukkoja, ettei käy köpelösti. 

Mikäli makoisat unet ulkosalla kiinnostavat, buukatkaa lautalle rakennettu söpö kahden hengen laavumökki Laawu Wellsters. Huonepalvelun sijaan saatte tunnelmoida leirinuotion hehkussa ja herätä Itärannikon auringonnousun kultaiseen kurkistukseen.

6

Turun Vanhakaupunki: Turussa keskiaikainen ja moderni kaupunkimiljöö kulkevat suloisesti käsi kädessä. Lähtekää käppäilylle Turun Vanhankaupungin kauniille kaduille ja moiskauttakaa muutama suukko historiallisilla mukulakivillä. Reitiltä kannattaa poiketa myös Turun Taiteen taloon ja kaupungin museoihin tutkimaan kesän kiinnostavia näyttelyitä.

7

Naantali: Karkaa kullan kanssa merelliseen Naantaliin ja nauttikaa kesäpäivästä sekä toisistanne haahuilemalla rantabulevardilla sekä Vanhan kaupungin puutalojen lomassa. Vie armaasi ainakin Rakkaudenpolulle, jonne naantalilaiset neidot hiippailivat venäläisten upseerien kanssa kuhertelemaan 1800-luvulla.

8

Taattisten tila: Jos etsitte mieleenpainuvaa majapaikkaa, tsekatkaa Taattisten tila Naantalin saaristossa. Upea B&B sekä taiteilijaresidenssi pihaeläimineen Merimaskun maalaisidyllissä on suloinen piilopaikka saariston hiljaisuudessa. Yön saatte tuhista lähekkäin tunnelmallisessa kammarissa tai aitassa. 

9

Saaristohotelli Vaihela: Vinkki Velkuanmaan saaren suunnille. Suloinen saaristohotelli Vaihela saa kukkatapetteineen, viinikellareineen ja rantasaunoineen hengähtämään ihastuksesta: miksei kukaan ole kertonut tästä paikasta? Kesäillan lämmössä on ihana istua vierasvenesataman laiturilla ja somettaa pusukuvia.

10

Ahvenanmaan Rengastie: Kaikki sporttiset parit kuulolle: polkaiskaa yhdessä Ahvenanmaan Rengastielle. Reitti etenee siltoja ja punertavia pengerteitä pitkin saarelta saarelle. Näihin satumaisiin Myrskyluodon Maijan saaristomaisemiin on vieläpä helppo fillaroida suoraan Kustavista ilman pitkää lauttamatkaa. Kustavi pääsee pitkin rengastietä Brändön, Kumlingen, Enklingen ja Vårdön kautta pääsaarelle saakka.

11

Ahvenanmaan Kobba klintar: Jos olet koskaan risteillyt Ahvenanmaalle, saatat kuulua sankkaan joukkoon joka on huokaillut Kobba Klintarin luotsisaaren kohdalla. Haave kiireettömästä päivästä silokallioilla pötkötellen on helppo toteuttaa. Aaltojen kohina ja merituulen tuiverrus söpöllä saarella odottaa vain 10 minuutin taksivenematkan päässä Maarianhaminasta. 

Bonus! 

Viinitilat Suomessa: Harva ehkäpä hoksaa, että Suomesta löytyy ihka oikeita viinitiloja. Riesling ei näillä tiloilla menesty, mutta romantiikka saattaa hyvinkin kukoistaa – lähtekää ottamaan selvää. Viinitilakierrokset tarjoavat monipuolisen katsauksen kotimaisiin viineihin ja tietysti niiden persoonallisiin tekijöihin. Ettei homma menisi pelkäksi siemailuksi, visiittiin voi yhdistää vaikkapa savusaunaa, risteilyä tai hevosajelua.