7Kulttuurifiilistelijän kierros

Pituus n. 658 km

Kesä ja kulttuuri, kyllähän ne kuuluvat yhteen. Suunnaksi siis persoonalliset näyttelyt, tapahtumat ja paikat. Reitille osuu Mäntän Serlachius-museot ja kuhinaa aiheuttanut kansainvälinen katutaiteilija Banksy. Lisäksi kulttuurinystävää odottavat Tampereen Vapriikin ritarit, Toivolan vanha pihapiiri, Taipaleen kulttuurikanava, huikean hieno Mikkelin uusi Muisti sekä Joutsan kulttuurikolmio. Kierros vie muutenkin Jyväskylään, miksi et katsoisi samalla vielä parit Alvar Aallon rakennukset?

1

Tampereen Museokeskus Vapriikin Ritarit-näyttely paljastaa, olivatko keskiajan ritarit todella linnanneitoja pelastavia haarniskoituja hurmureita. Esillä on komea rivistö koristeellisia haarniskoita, miekkoja ja muita varusteita. Tutuksi tulevat myös tunnetuimmat ritarit ja tarinat taistelukenttien ulkopuolelta. Keskiaikaiseen ritarikulttuuriin ei joka museossa törmää, joten kiva aloitus kulttuurimatkalle.​​​​​​​

2

Sanooko Banksy mitään? Matka Mäntän Serlachius-museoihin kirkastaa mistä kulttuuripiireissä kohistaan. Upea museokaksikko Gustaf ja Gösta ilahduttavat taiteen lisäksi kansallisromattisella järvimaisemalla. Ihastele Göstassa edellä mainittua Banksya, nykytaidetta sekä klassikoita Gallen-Kallelasta Schjerfbeckiin. Perehdy Gustafin puolella  Paperiperkele-näyttelyssä Mäntän teollisuuslegenda G. A. Serlachiuksen elämäntarinaan. Kaksi superkivaa museota samalla tontilla nostaa reissutunnelman kattoon.

3

Jyväskylän Toivolan vanhalla pihalla on ihana lepuuttaa silmiä kaikessa kauniissa. 1800-luvun puutalojen pihapiiri ja kiireetön tunnelma hellivät reissaajaa ja heittävät ajassa taaksepäin. Nauti palauttavat kahvit ja kakut ennen kuin moottoritie taas kutsuu. Tai jää pidemmäksi aikaa ja istu iltaa ihanien lamppujen alla. 

4

Jyväskylässä on maailman eniten Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia – huimat 29! Joukossa on mm. Muuramen kirkko, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo. Tutustu Aallon taidonnäytteisiin omassa rauhassa tai opastetulla kierroksella. Oletpa jo fani tai vasta koukuttumassa arkkitehtuuriin ja muotoiluun, lisää reissusuunnitelmaan (pitkä) pysähdys Jyväskylään!

5

Taipaleen kanava-alue on kiva kulttuurikeskittymä kesäretken varrella Varkaudessa. Tutustu sankarikoira Virkkuun ja kanavan sukeltajan työhön Kanavamuseon näyttelyissä. Nauti Musiikkikahvilan mummolaherkkuja pianon ja viulun säestyksellä. Ei kai lomalla ole kiire mihinkään, joten nappaa eturivin paikat teatteriryhmä Nimettömien näytelmästä, niin tiedät enemmän metsäkansan elämästä, savotoista ja uitoista. 

6

Millaista oli elää sodan keskellä? Mikkelin upouusi Sodan ja Rauhan keskus Muisti vie virtuaaliselle matkalle menneisyyteen. Päämajamuseon yhteyteen 4.6. avattavan tiedekeskuksen näyttelyt toimivat vuorovaikutteisuuden ja itse tekemisen avulla. Testaa, millaisia valintoja olisit tiukassa paikassa tehnyt.

7

Joutsan Kulttuurikolmiossa taide-elämykset ovat menneet, jos ei ihan metsään, niin ainakin korpeen. Kiehtova kolmikko koostuu kesäkahvila Café Meijerinliiteristä, Taidelaitos Haihatuksesta sekä TUO TUO Kulttuuri Tila ja Residenssistä. Käy katsomassa, miten vanha kivinavetta ja kyläkoulu, 1800-luvun aitta sekä entinen kurjainhoitolaitos toimivat taiteen ja maukkaiden makujen näyttämöinä.