Kummakiviä, muumioita ja muita helmiä

1590 km

Jos etsit reissuusi mieleenpainuvia paikkoja, kurkkaa tästä inspiraatiota. Kokosimme yhteen erikoiset, omituiset ja ihanat Suomi-helmet! 

1

Jätän tämän vain tähän. Jotenkin näin jääkausi on saattanut ajatella, kun on jättänyt jättimäisen Kummakiven keikkumaan keskelle Ruokolahden kalliota. Yllätys kyllä, seitsemän metriä leveä ja viisi metriä korkea siirtolohkare on pitänyt tasapainonsa jo yli 10 000 vuotta. Miksi kummallinen murikka muuten kuulostaa ontolta sisältä? 

2

Kesän road tripin pakollinen pysähdys löytyy Valtatie 6:n varrelta. Se on uskomaton. Hämmentävä. Pimeällä jopa pelottava. Parikkalan Patsaspuisto on kaikkea edellä mainittua – riippuu keneltä kysyt. ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen omaan pihapiiriin luomassa mielettömässä maailmassa voit törmätä niin Väinämöiseen, leikkiviin lapsiin kuin aika karmivaan kummitukseen. 

3

Aikoinaan maailman kauneimmaksi kutsuttu tehdas Kotkassa on edelleen arvostettu helmi. Arvaatko kuka arkkitehtipariskunta on kyseessä? No Aallot, tietty! Sunilan sellutehdas sekä työväestön merellinen metsälähiö Karhulassa on Aino ja Alvar Aallon laajin toteutunut suunnittelutyö. Kansainvälisen suosion ymmärtää paikan päällä. 

4

Navigoi itsesi kohti Loviisan Laivasiltaa, sillä täällä odottaa kesän hienoin merikokemus: purjehdusseikkailu Itäisen Suomenlahden sykähdyttävien saarien syliin. Eikä millä tahansa pikkupaatilla, vaan hulppealla perinnepurjelaiva Österstjernanilla. Päiväreissuille sekä yön yli kestäville purjehduksille pääsee upeisiin paikkoihin, mm. Rankkiin, Kaunissaareen ja Orrengrundin salaperäisen majakkasaaren ympäri. 

5

Harvemmin sitä on pistänyt melan Kolmperseeseen tai kellunut Tämäkohdussa. Myös Runkkalanlahti tuo mieleen… ties mitä verbejä. Nämä kirkasvetiset ja luovasti nimetyt “erämaajärvet” löytyvät Karkkilasta, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja parin tunnin päässä Turusta. Hihitellä kannattaa vaikkapa kajakin tai kanootin selästä, sen verran hienoja järvimaisemia on paikoilla tarjota. 

6

Mitä löytyy Turun vanhimmasta puutalosta? Jos et tiedä vielä vastausta, kipitä kurkistamaan 1700-luvun säätyläiskodin ja vanhan apteekin historiallisen kiehtoviin nurkkiin. Vau mitä esineitä! Pois ei kannata kiirehtiä, sillä sisäpihan piilossa odottaa suloinen Cafe Qwensel, jossa nautit kesän parhaimmat pannukahvit ja palan tuoretta raparperipiirakkaa.  

7

Jos etsii massasta erottuvaa ja mieleenpainuvaa kulttuurikokemusta, turkulaisilla on homma hallussa. Kulttuuritehdas Manillan vaikuttavat nykytanssi- ja teatteriesitykset, rajoja rikkova nukketeatteri, konsertit ja festivaalit ovat herättäneet vanhan teollisuuskiinteistön henkiin ihailtavan lähestyttävällä tavalla. 

8

Saaristomeren kansallispuisto on maailman saaririkkain kansallispuisto, johon kuuluu yli 2000 saarta ja luotoa – kuten kanervanummien ja alpakoiden jylhä Jurmo. Kurkkaa myös pintaa syvemmälle, sillä vedenalainen maailma mataline poukamineen ja levämetsineen on täynnä ihmeitä. Esimerkiksi Stora Hästön saaren vedenalaista luontopolkua edetään uiden, snorklaten tai sukeltaen.

9

Ahvenanmaan saaristo on ihan oma, merentuoksuinen maailmansa. Tiesitkö, että ulkosaaristosta löytyy jopa luostari? Seesteisten silokallioiden ja kauniin kulttuuripolun kaverina Kökarin saarella saa ihmetellä ja ihastella Pyhän Annan kirkkoa ja vanhan fransiskaaniluostarin raunioita. 

10

Arvaatko, mistä maailman suurin Aalto-lasikokoelma löytyy? Seinäjoelta! Kuudesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta muodostuva Seinäjoen Aalto-keskus on yksi kotimaan merkittävimmistä arkkitehtonisista kokonaisuuksista. Yksityiskohdat ovat se juttu – Aalto suunnitteli itse jopa Lakeuden ristin valaisimet ja hopeiset ehtoollisvälineet.

11

Miltä Pohjanmaalla maistuu? Hyvä kysymys: lähde vaikkapa giniretkelle. Kotimaisen Kyrö Distillery Companyn vanhassa meijerissä sijaitsevaan tislaamoon voi varata vaikkapa tastingin tai tislaamokierroksen. Paljon muutakin herkullista tulee muuten Pohjanmaalta – lähiruoka on iso sana täällä päin. Vaasan seudulle kannattaakin suunnitella reissu ihan rehellisesti ruoka edellä.

12

Pietarsaaren kaunein paikka? Kiva kun kysyit, se on Pohjoisnummi eli Skata. Anna tennareiden viedä vanhan merimieskorttelin kujilla ja kapteenien kotien nurkilla – täällä puutalojen värikirjo ei meinaa loppua millään. Etsi Skatassa silmiisi torni ja ikoninen Strengbergin kello, ja löydät kiehtovan Strengbergin Tupakkamuseon. Poikkea museovisiitille ja viipyile haistelemassa aikoinaan Suomen suurimman tupakkatehtaan menneisyyttä.

13

Tyynelän Tonttukylä tuo joulun sinne mistä et keksinyt sitä etsiä: keskelle kesää ja Luodon kuntaa. Idyllisestä 1700-luvun pihapiirissä löydät satoja käsityönä tehtyjä tonttuja, jotka ihastuttavat omalaatuisuudellaan. Kuka keksi tehdä tonttuja, entä mitä ne täällä tekevät? Tontun täyteisten tilojen lisäksi Tyynelä ällistyttää näyttelyillä ja harvinaisilla antiikkiesineillä.

14

Keminmaan vanhaan kirkkoon kannattaa tehdä pieni pyhiinvaellus Suomen kuuluisimman muumion takia. Varoituksena, että Keminmaan kirkkoherra Rungius on aika kuivakka kaveri, joka ei maadu vielä 400 vuoden jälkeenkään. Miten voi olla? Käy kurkkaamassa.