7Maailmanympärysmatka kotoisilla kiskoilla

Pituus n. 1,083 km

Raiteita pitkin maailman ympäri? No ainakin melkein. Matkusta vastuullisesti junalla reissuklassikoiden kotoisiin versioihin. Ihastu kulttuurikuntoiluun ja maailmanluokan second hand -putiikkeihin Suomen Seinen rannalla Turussa. Maista Manchesterin makuista Mansea Panimoravintola Plevnassa sekä ruokaa ja tuulen tuiverrusta Chicagossa – siis Lahdessa. Vielä visiitti Lappeenrannan satamabulevardille, jossa huvijahdit ja vesi häikäisevät kuin Monacossa konsanaan sekä kurkistus keskiaikaiseen Olavinlinnaan, jossa on oopperajuhlien aikaan Venetsian taikaa. 

Yhteistyössä VR

1

Maailmanympärysmatka pienoiskoossa alkaa Suomen Turusta. Kulttuurikuntoilu saattaa terminä ihmetyttää, mutta jutun juju on todellisuudessa hyvin yksinkertainen. Kulttuuri ja kuntoilu fuusioituvat, ja samalla tutustut Turkuun – pelkkää voittoa siis! Reittejä on useita, ja ne noudattavat erilaisia teemoja - voit siis valita mieleisesi ja kierrellä reitin kätevästi kävellen, tai vaikka kaupunkifillaroiden.

2

Kulttuurin kukoistuksesta puheen ollen, myös turkulainen second hand –skene on kukkeassa loistossaan Turussa, eikä valinnanvarasta ole pulaa. Tutustu ja tee trendikkäitä ekotekoja ainakin näissä: Maanantaimarket, Second hand & cafe Ilona, Best from the past, Dirty Hippies lifestyle sekä Merkitys 2nd Hand Shop, unohtamatta Ecolocal Marketia, jossa yhdistyy second hand ja vaatelainaamo.

3

Myös tamperelainen panimoravintola Plevna panee parasta pöytään. Täällä pääset välittömästi välittömään Keski-Eurooppalaiseen fiilikseen kiinni, kuten myös paikallisiin pienpanimotuotteisiin. Vinkkaamme myös, että panimotuotteet toimivat myös mainioina palanpainikkeina, ja niitä saa toki ostettua Olutmyymälän puolelta myös kotiinviemisiksi.

4

Gastronomisten luomusten luo kannattaa lähteä myös Lahteen, jota leikkimielisesti kutsutaan myös Suomen Chicagoksi. Ruokamatkan aikana kannattaakin haukkailla Lahden parhaita paloja, joita riittää joka makuun ympäri kaupunkia -  unohtamatta lähiruokatoreja ja maatilamyymälöitä. Löytyypä alueelta omia viinitilojakin! 

5

Lappeenrannan satamassa vesi ja huvijahdit kimmeltävät kuin Monacossa. Täällä kenenlään ei tarvitse jäädä rannalle ruikuttamaan. Satamasta pääsee nimittäin hyppäämään jos jonkinmoisten laivojen ja lauttojen luotsattavaksi: Voit esimerkiksi illastaa Saimaan laineilla tai levätä saunalautan lempeissä löylyissä. Sijaitseepa täällä myös Suomen suurin Hiekkalinna.

6

Historian- ja kulttuurinnälkäisille tiedoksi, että Olavinlinna kätkee muuriensa suojiin vaikka mitä salaisuuksia. Tuhansien taisteluiden ja tarinoiden linna on tunnettu myös taianomaisista oopperajuhlistaan, joissa on Venetsian taikaa. 

7

Maailmanympärysmatka päättyy lähtöpisteeseen Turkuun. Jos matkaväsymys alkaa painaa reissaajaa, kannattaa reissun päätteeksi sukeltaa Hotelli Kakolan pehmoisiin lakanoihin. Ei siis muuta, kuin Funikulaarilla rinnettä ylös Kakolanmäelle ja nauttimaan makoisista unista kaupungin trendikkäimmällä kukkulalla, jolle vankilahistoria antaa oman sävynsä.