Maamme mahtimaisemat

1061 km

Ihmettä ja kummaa. Jylhää ja vähemmän jylhää. Tasasuota ja merenkurkkua. Kaikkea on! Maisemien perässä painellaan monesti aina pohjoiseen asti, mutta vähintäänkin yhtä hätkähdyttävää ja ennen kaikkea monipuolista löytää myös muualta. Katsoppa nämä!

1

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun alueilla n. 45 km Kouvolan keskustasta eli kouvolalaisittain Kouvolassa. Tarjolla on vuoristomaisia maisemia, järviä sekä Ketunlossiksi nimetty vesistöylitys. Vesiä voi toki ylittää myös kanootilla tai vesitaksilla, ja puistosta löytyy myös kansallispuiston vakiovaruste eli näkötorni. Aloita matka Lapinsalmelta ja ikonisen Lapinsalmen sillan ylityksellä.

2

Saimaan Kummakivi

Jääkausi kävi asettelemassa seitsemän metriä leveän ja viisi metriä korkean siirtolohkareen toisen ”pikkukiven” päälle. Siinä se on jököttänyt ja hämmästyttänyt jo yli 10 000 vuotta. Kummakivi on kummallinen hyvin monelta kantilta. Kokonsa ja erikoisen asentonsa lisäksi sen sisältä kumpuaa kopautettaessa kumea kaiku. Kaiulle kukin voikin keksiä oman merkityksensä – ties vaikka se kutsuisi metsän olentoja tai jotakin muuta mystistä!

Mutta ottakaa rauhallisesti! Kummakivi on rauhoitettu kohde ja sijaitsee Saimaa UNESCO Global Geoparkissa. Kummakiven lisäksi mielettömiä luonnonmuodostumia, retkeilyreittejä ja ihmisen rakentamia ihmeellisyyksiä löytyy ympäri Saimaata. 

3

Valkmusan kansallispuisto Kymenlaaksossa

Noniin, tuokaapas tänne ne kaikki yli 40 erilaista suotyyppiä! Valkmusan suoluonto on poikkeuksellisen edustava Etelä-Suomen oloissa. Suot ovat luontonsa puolesta myös kansainvälisesti arvokkaita, sillä soiden reunaosat ovat säilyneet valtaosin luonnontilaisina. Kuulostaako Rämekulmumittari tutulta? Luultavasti ei, mutta se on vasta yksi pieni asia, mitä et Kymenlaakson luontohelmistä tunne!

4

Kymijoen ympäristö

Ankkaperspektiivi on näkökulmista luonnollisin! Ota elämääsi uusi kulma ja lähde katsomaan esim. Loviisan Strömforsin kaunista ruukkimiljöötä vesilinnun silmin. Toisin sanoen, Kymijokeen ja sen lumoaviin maisemiin ja luontoon pääsee parhaiten tutustumaan esim. Wellstersin jokiretkillä. Haikaloja ei Kymijoesta löydy, mutta haikaroiden kanssa voi käydä mäihä. Alle siis SUP-lauta, kanootti tai kajakki ja ylle vain taivas ja pari pilvenhattaraa. Ehkä yöksi myös laavumökki ja sen vierustalle eväitäsi grillaava nuotio.

5

Rauman Saaristo

Kylmäpihlajan majakkasaaren kalliot vai Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaaren fiilistelyä? Vaiko patikka Reksaaren luontopoluilla? Ota kaikki! Kesäaikaan päivittäin liikennöivät vesibussit mahdollistavat merelliset kokemukset kaikille. Selkämeren kansallispuiston selaaminen omin silmin onnistuu Raumalta käsin helposti ilman omaa venettä. Matkan aikana pääset nopeasti jyvälle, miksi meri ja saaristo ovat erottamaton osa Raumaa.

6

Fäbodan hiekkaranta Pietarsaaressa

Jaa että Suomessako ei kunnon biitsejä? Ensikertalainen Pietarsaaressa lentää helposti pyllylleen Fäbodan hiekkarantojen ja kallioilla mutkittelevien pitkospuiden edessä. Mojotus kuitenkin unohtuu hetkessä laguunimaisten rantojen, mäntykankaiden ja luonnontilaisten merenrantamaisemien ansiosta. Keskeltä metsää löytyy myös Fäbodan erikoisuus: Arktinen museo Nanoq, joka esittelee mm. jääkarhunnahkaiset housut.

7

Vaasan merenkurkun saaristo

Vaasassa Merenkurkun alueella nousee jääkauden aiheuttaman maankohoamisen ansiosta uutta maata merestä 150 jalkapallokentällisen verran vuosittain. Jatkuva nousukausi on retkeilijöiden onni. Unescon maailmanperintökohteeksi tunnustettu sokkeloinen saaristokaunotar on täynnä mielenkiintoisia paikkoja. Jos et tiedä mistä aloittaa, paikallinen West Coast RIB Charter kuljettaa pitkin Merenkurkun saaristoa rib-venekyydillä. 

Retkeile esimerkiksi Molpehällorna-saarelle, joka esittelee Merenkurkun maankohoamista parhaimmillaan. Saaren matalan laguunimaiset järvet ovat maaginen näky.