Pienen budjetin verran reissutärppejä

945 km

Kotimaan huikeiden kohteiden koluamiseen ei tarvitse törsätä suuria summia. Poimi pienen budjetin edullisen ihanat ideat lomaasi tästä reittivinkistä ja löydä henkeäsalpaavia maisemia, linnoja, kartanoita, taidetta ja saariston paratiisisaaria. 

1

Imatran kuohuva ihme veti puoleensa aatelisia ja 1700-luvulla. Vaikutu sinäkin Imatrankosken mahdista – kesän koskinäytökset ovat kuumaa kamaa. Sama pätee viereiseen Scandic Imatran Valtiohotelliin. Vitsi mikä satulinna! Koskea ympäröivä Kruununpuisto on muuten Suomen vanhin luonnonsuojelualue, joka heittää eteen hiidenkirnuja, kilometrin mittaisen kaupunkipuron sekä kauniita näköalapaikkoja. 

2

Jos Itärannikon kesätapahtumat eivät ole vielä päässeet tämän kesän bucket listillesi, tämä on muistutuksesi. Esimerkiksi Loviisan Avoimet Puutarhat sekä Loviisan Wanhat Talot antavat uteliaille mahdollisuuden kurkistaa yli 100-vuotiaisiin puutaloihin ja puutarhojen värikkääseen kukkaloistoon.

3

Kaipaatko kesääsi kauniilla merimaisemilla höystettyä saariseikkailua? Ota suunnaksi Itäisen Suomenlahden salainen saaristo. Ota piilopaikat haltuun ja lähde kokemaan Itärannikon auringonlaskut joko omalla veneellä tai yhteisalusten kyydissä. Näe ainakin salaperäinen Orrengrundin majakkasaari sekä paratiisisaareksi osuvasti kuvailtu Pyhtään Kaunissaari.

4

Lähde retkeilemään sinne, mistä sinunkin juomavetesi saattaa tulla! Puhtaiden vesien ja mahtavien maisemien Päijänteelle, tietysti. Suomen toiseksi suurimman järven rannat ja harjut tarjoavat retkeilyreittejä sekä mielenkiintoisia päiväretkimahdollisuuksia Lahden seudulla. Erilaisia reittejä kulkee muun muassa harjusaarilla, jylhillä kallioilla ja rannoilla. Muista ottaa uikkarit mukaan ja pulahtaa aina kun mahdollista.

5

Tiedetään, tämä tulee nyt puun takaa: Vantaalta löytyy Etelä-Suomen metsäisin metsä. Varaudu intoilemaan ainakin korkeuseroista, hiidenkirnuista ja aidosta erätunnelmasta Sipoonkorven kansallispuistossa. Retki saa myös juhlallisen startin, kun seikkailua kohti suunnataan 126-metristä Sudentassu-siltaa pitkin.

6

Jos kesäsi kaipaa kartanoromantiikkaa, sitä saat Vantaalla enemmän kuin tilasit. Tässäpä vasta idea: kartanokierros Vantaalla. Missä on Buckinhamin palatsin vantaa-versio? Entä missä keisarilliselle vierailijalle rakennettiin oma käymälä? Lähde selvittämään. Kiva kartanokimara onnistuu hyvin myös julkisilla kulkuvälineillä.

7

Wiurilan kartano Salossa on kutkuttava tuulahdus 1800-luvun uusklassismia. Nykytaide ja tilusten historia kietoutuvat kutkuttavasti yhteen Kartanon mailla. Tärppi: Wiurilan kesän hienoon 10-vuotisjuhlanäyttelyyn Ajan alkemia on vapaa pääsy koko kesän. Käyskentele pitkin pihamaita kuin kreivi konsanaan – teoksia on esillä viljamakasiineissa, holvatuissa kellareissa, vanhassa tervavarastossa sekä kartanon puistoalueella. 

8

Legendaarinen Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto on viihdyttänyt lapsiperheitä Turussa luovasti taiteen ja kulttuurin kera jo yli 40 vuotta. Jos hauskuus houkuttelee, kesäiloa riittää koko perheelle kiipeilytelineistä hauskoihin esiintyjiin ja taidepajoihin. Tuliko hiki? Pulahtakaa viereiseen Kupittaan maauimalaan, jonne pääsee mukavasti pikkurahalla. 

9

Kesä Turussa täytyy tietenkin kokea. Kävele pitkin kaunista Turun Vanhaankaupunkia ja huokaile ihastuneena Luostarin Välikadun kivitaloille sekä Piispankadun idyllille. Välistoppi kannattaa tehdä Taiteen taloon Rettigin vanhaan Tupakkatehtaaseen, jossa on esillä kesän ajan kansainväliseksi hitiksi noussut Kaj Stenvallin Sodan kasvot -näyttely. Putinia ja muita hyvin ajankohtaisia tyyppejä esittäviä maalauksia saa katsella vieläpä ilman pennin hyrrää, sillä näyttelyyn on vapaa pääsy. 

10

Jos Turun Vanhakaupunki ihastutti, älä skippaa klassikkokohdetta Turun linnaa. Mahtavien muurien takana odottaa vaikka mitä kutkuttavaa, mutta näyttää se linna hienolta myös ulkoa päin. Linnaa ympäröivään Linnanpuistoon kannattaa jäädä viipyilemään vaikka piknikin muodossa. Linnanpuiston nurmella kannattaa olla paikalla heinäkuussa, kun ritarit ottavat toisistaan mittaa Turun linnan Turnajaisissa 13.–16.7.

11

Pitsin kivaa tekemistä koko perheelle tarjoilee Rauman Pitsiviikko 22.–30.7., jossa yhteisöllisyys sekä juhlan tuntu tempaavat mukavasti mukaansa. Pienestä pitsinäyttelystä alkunsa saanut tapahtuma on paisunut koko perheen festariksi, joka rokkaa ympäri idyllistä Rauman keskustaa. Festaritunnelmasta ja ilmaisohjelmasta nautitaan yhdeksän päivän ajan.

12

Koukkaa visiitille Poriin tuhansien tarujen Reposaareen. Oikeastaan jo matka pienelle saarelle Selkämeren uljuuttaan huutavissa merimaisemissa saa pupillit heittämään kuperkeikkaa. Idyllisten puutalojen, kalliorantojen ja kalaravintoloiden vastapainona saaren eteläosassa hypätään keskelle Suomen sotahistoriaa. Metsän siimeksessä lymyilevässä historiallisessa Reposaaren linnakepuistossa kuljet mutkittelevissa juoksuhaudoissa, kurkkaat korsuun ja ihmettelet tykkiasemia. 

13

Uusikaarlepyyn Toisvesi on kesäinen merenrantaidylli ja lupsakka kohtaamispaikka, jonka vilkas pienvenesatama vetää veneilijöitä viihtymään läheltä ja kaukaa. Ja nyt paljastus: parhaat toast skagenit tarjoilee älyttömän suosittu Café Tullmagasinet, kaunis kesäkahvila vanhassa tullimakasiinissa meren äärellä. Näissä maisemissa myös höyrylaivat pysähtyivät 1800-luvulla reitillään Pietarista Tornioon, mutta silloin tuskin skagenin perässä.