8Pohjanmaan roadtrip: ihanimmat helmet

Pituus n. 313km

Pohjanmaan kaikkea muuta kuin lattealla kierroksella hypätään Saariston lapset -fiilikseen Pietarsaaren edustalla, kurkataan Topeliuksen lapsuudenkotiin, käydään Versailles’n veroisessa puutarhassa Roselundissa, kohdataan kuusi Alvar Aallon taidonnäytettä sekä pari pandaa. Pohjanmaan luonto tulee tutuksi saukkojen reitillä Pedersöressä, merestä kohonneessa kaupunkipuistossa Kokkolassa sekä Luodon Urheilupuistossa. Varaa reilusti aikaa tähän, jooko?

1

Alvar Aalto -keskus on yksi Seinäjoen ja koko Pohjanmaan ihanimmista helmistä. Nappaa kuva Lakeuden Ristin upeasta lasimaalauksesta ja hämmästele maailman suurinta yksityistä Aalto-lasien kokoelmaa Aallon kirjastossa. Loput Aalto-helmet löytyvät Kaupungintalolta ja -teatterilta, virastotalon entisestä käräjäsalista sekä seurakuntakeskuksessa ja sen pihapiirissä. Lisäksi Seinäjoella sijaitsee Aallon nuoruudentyö Suojeluskuntatalo.

2

Kuddnäsin museo tarjoaa kurkistuksen koko Suomen satusedäksi kutsutun Zacharias Topeliuksen lapsuudenkotiin Uudessakaarlepyyssä. 1800-luvun pohjalaisen porvarisperheen koti, ja etenkin sitä ympäröivä kartanomiljöö, kuvastuu monissa Topeliuksen teoksissa. 

3

Aspegrenin puutarha ja Rosenlundin Pappila on kuin Versailles, mutta lähempänä, kotoisassa Pietarsaaressa. Barokin aikainen yli hehtaarin suuruinen ranskalainen puutarha pistää ihmettelemään, miksi et ole kuullut tästä aiemmin?

4

Mässkärin luontoasema vie Saariston lapset -tarinaan. Pikkuruinen saari on suloinen yhdistelmä idyllisiä merenrantamökkejä ja veneitä sekä lumoavaa luontoa.

5

Luodon urheilupuisto on kuin luotu sporttilomaan – nopeaan spurttiin tai usean päivän puristukseen. Pätevät puitteet palvelevat niin juoksijaa, temppuilijaa, pyöräilijää kuin vaeltajaa. Luodon kunta on nimetty kaksi kertaa Suomen onnellisimmaksi kunnaksi ja liikuntahan lisää tutkitusti onnellisuutta. 

6

Kokkolan kaupunkipuistossa tunnelma ja maasto ovat kirjaimellisesti koholla. Kokkolassa maa kohoaa nimittäin noin puoli senttimetriä joka vuosi. Sitä ei silmällä huomaa, sen sijaan vuosisatojen aikana merestä putkahtaneita saaria majakoineen, merimieskortteleita ja punaisia venevajoja on mukava ihailla.

7

Saukonreitti Pedersöressä on jokaisen oman elämänsä saukkokuiskaajan paratiisi. 50 kilometrin pituinen vaelluspolku on pullollaan Pohjanmaan koskematonta luontoa, saattaa sisältää myös saukkoja. Vaellusreittiä voi maistella myös pienemmissä pätkissä.

8

Lakeuksilta löytyy lähekkäin erikoisen kivaa koettavaa. Kuten Lumi ja Pyry – kaksi mustavalkoista syytä äkkilähtöön Ähtäriin. Ähtäri Zoon pandakaksikon lisäksi riemunkiljahdukset ovat taattuja PowerParkissa, Härmän kylpylässä, Keskisen Kyläkaupan Miljoona Tivolissa ja Seinäjoen Ideaparkin uudessa Huviparkissa.