7Pohjolan rengastie

Pituus n. 476 km

Pohjolan rengastien reitti ihastuttaa maisemilla merenrannasta metsään ja tunturista kaupunkiin. Ja sitten on vielä koko joukko kivaa tekemistä: Oulun Nallikarin vesileikit, Hailuodon herkulliset maisemat ja luomupanimomaistiaiset, Kalajoen hiekat ja huvit sekä Raahen idyllinen vanha kaupunki meriseikkailuineen. Vaihteleva luonto on reissukaverina koko matkan niin Oulujärven hiekkarannoilla, Rokua Geoparkin jäkäläkankailla, Liminganlahden linturetkellä kuin Syötteen pyöräreiteillä. Nautiskele reitistä myös pienemmissä paloissa, vaikka patikoiden tai päiväretkeillen. Ja ihana uutinen, jos ja kun ihastut reitin varrella vilahtaviin Oulun seudun maisemiin: varsinainen Pohjolan rengastie on kokonaispituudeltaan 900 kilometriä, tähän reittivinkkiimme olemme poimineet kohteita lähes 500 kilometrin matkan verran.

1

Kalajoki hurmaa hiekkasärkillä ja huimilla seikkailuilla. Reissu starttaa vauhdikkaasti Suomen pisimmällä vaijeriliu’ulla, kivoilla rantaleikeillä, pulikoinnilla ja pyöräilyllä. Maisemat ovat sitä luokkaa, että hetki horisontin tuijottelua on hyvä idea. Mukavat majoituspaikat takaavat, ettei Kalajoelta ole kiire mihinkään.

2

Reissu Raaheen on pirteän värisiä puutaloja, merellisiä tarinoita ja leppoisaa saarihyppelyä. Tutustu pookeihin, ihaniin rantoihin ja maankohoamisen muokkaamaan luontoon. Pyörähdä Wanhan Raahen Pekkatorilla ja herkuttele kivoissa kahviloissa. Voit jäädä pidemmäksikin aikaa – Raahe ja saaristot ovat olemassa nauttimista varten.

3

Rokua Geoparkin loputtomat jäkäläkankaat sekä jääkauden jäljet, kuten Suomen syvin suppakuoppa, lumoavat luontodiggarin – tai oikeastaan kenet vain. Ota suunnaksi myös Oulujärven lukuisat hiekkarannat. Niitä löytyy kilometrikaupalla alueen suurimmalta saarelta, Manamansalosta. Tähän saareen kurvaat helposti autolla. 

4

Liminganlahden lintutorni on yksi maamme kuuluisimpia ja kutsuu kiikaroimaan. Sen kaksikerroksisilta lehtereiltä voit bongata tavallisten tinttien lisäksi harvinaisia lajeja, kuten mustapyrstökuirisuokukko ja onpa sieltä bongattu myös maailman suurin korppikotka, munkkikorppikotka. Yhteensä kosteikolla liikkuu yli 200 lajia, jotka saat varmimmin kiikariin huhtikuun lopusta syyskuun loppuun. Lintubongailun lisäksi kannattaa ottaa haltuun alueen lähes loppumattomat maastopyöräilyreitit. 

5

Jätä arjen huolet ja murheet kuin nalli kalliolle Oulun Nallikarissa. Paikka, jossa mieli lepää ihan ilman yrittämistäkin – onhan kyseessä Pohjolan Rivieraksikin tituleerattu paratiisi. Jos vesi on elementtisi, löytyy täältä varmasti mieleinen tyyli navigoida aalloilla.

6

Oulun edustan hurmaava Hailuoto on ihana päiväretkikohde. Kuvittele itsesi hiekkadyynien, kalamajojen ja kiireettömän tunnelman keskelle hymyilemään hienoisissa mallasviiksissä. Paikallisia oluita pääse maistelemaan Hailuodon luomupanimossa. Kesäisin saari on taiteilijoiden ja hipstereiden vaelluspaikka, josta löytyy myös sympaattinen Marjaniemen majakka ja sen merinäkymiä tarjoava Luotsihotelli.

7

Syötteellä pyöräilyreitit alkavat suoraan mökin tai hotellin ovelta. Fillaroi fatbikella tai maastopyörällä pitkin Suomen eteläisimmän tunturialueen kansallispuistoa, poikkea vaikka tunturin huipulla. Kannattaa varata aikaa myös maisemille. Onko hissipyöräily jo tuttua? Jos ei, tutustu vauhdikkaaseen lajiin Iso-Syötteen Bike Parkissa.