Suomen parhaita paloja polkemalla

859 km

Suomen parhaat palat on parasta pällistellä polkemalla. Melkeinpä kaikkialla fillarin lainaaminen onnistuu paikan päältä, mutta sotkea saa tietysti myös omalla konkelilla. Tässä rullattavaa Saimaalta Saaristomerelle.

1

Saimaan seutua pyörällä

Lähde Lappeenrantaan, siellä pyöräily on pop! Ota fillari alle Saimaan Palju Eventsiltä Linnoitusniemen kärjestä ja viiletä halki ruuan, juoman ja saimaalaisten maisemien. Lappeenrannassa pyöräilyyn kuuluu muutakin kuin satulassa istumista, kuten Lehmus Roasteryn vastajauhetut kahvit, Prinsessa Armaadan karjalaiset herkut, Wolkoffin illallistunnelma ja Pulsan Aseman maaseutuidylli.

2

Kotka, Hamina & Alvar Aalto

Emme osaa sanoa paljonko Aalto itse viihtyi pyörän selässä, mutta hänkään ei varmasti pistäisi pahakseen, mikäli luomaansa arkkitehtuuria voisi ihailla sitä varten suunnitellulla pyöräilyreitillä. Alvar Aallon Kymenlaakso -pyöräilyreitti esittelee mestarin teoksia 1930–1950-luvuilta Karhulassa, Sunilassa, Haminassa ja Inkeroisissa. Ja kuten asiaan kuuluu, reitin varrelta ja lähiympäristöistä löytyy paljon kahviloita, ravintoloita ja yöpymismahdollisuuksia.

3

Turun kaupunkipyörät ja nykytaide

Pyöräily on taidelaji! Turku on täydellinen kaupunki pienelle taidepoljennolle, sillä museot ja galleriat sijaitsevat lähellä toisiaan. Ota alle kaupunkipyörä ja laita ylös esim. nämä kohteet: Wäinö Aaltosen nimikkomuseo – Turun kulttuuriskenen kulmakivi. Turun taidemuseo – tylypahkamainen graniittilinna, jonka sisältä löytyy mm. löytyy Schjerfbeckiä. Aboa Vetus Ars Nova – arkeologian ja nykytaiteen museo, jossa esillä mm. kuvanveistäjä Kari Cavénin näyttely 16.6.−19.11.2023.

Ja täälläkin, ne kahvilat ja ravintolat – ai ettien että!

4

Turun saariston Pieni Rengastie

Pieni rengas, suuri seikkailu! Saariston Rengastien pikkuserkku tiivistää Turun saariston sykähdyttävän siistit maisemat helposti haukattavaksi viikonloppureissuksi. Reitti kulkee Turku-Naantali-Rymättylä-Seili-Nauvo-Parainen-Kaarina-Turku-akselilla. Kulkusuunnalla ei oikeastaan väliä, saaristolaiskylien tunnelmaa ja merisuolan makuisia lossikyytejä on vastassa molemmin päin. Rantakallioita, vierasvenesatamia, iltauinteja, aamusaunoja – kaikkea mitä saaristolomalta voi kaivata!

5

Ahvenanmaan Rengastie

Oletko aina halunnut pyöräillä siellä missä Myrskyluodon Maijakin? Ehkä.

Ahvenanmaan Rengastiellä liikutaan mm. tarinan kirjoittaneen Anni Blomqvistin kotinurkilla. Näihin satumaisiin saaristomaisemiin on helppo fillaroida suoraan Manner-Suomesta ilman pitkää lauttamatkaa. Pyöräreitti etenee saarelta saarelle pitkin siltoja ja punertavia pengerteitä. Valitse lähtöpaikaksi Kustavi ja etene pitkin rengastietä Brändön, Kumlingen, Enklingen ja Vårdön kautta pääsaarelle saakka. Palaa kotiin pitkin eteläistä reittiä Kökarin kautta Korppooseen.