4Saarihyppelyn ABC

Pituus n. 355 km

Maata näkyvissä! Tai tarkemmin sanottuna saaria. Kokosimme Etelä-Suomen saaristoja saman reitin varrelle, ota siis vinkistä vaari ja hyppele saarien poikki kuin vanha tekijä. Reitin varrelta löydät esimerkiksi Lohjanjärven salaiset ja suloiset saaret, Kemiönsaaren saaristokunnan tuhansine saarineen sekä uljaan ulkosaariston Paraisten alueella. Saarihyppely on hyvä päättää Ahvenanmaan maisemiin, jossa saaristo ympäröi kokijansa kokonaisvaltaisesti.

1

Lohjanjärvellä kannattaa olla kamera valmiusasemissa. Saarijoukkioiden lisäksi maisemien korkeuksiin kohoaa nimittäin Paavolan tammi, josta kannattaa räpsäistä kuva jos toinenkin. Valokuvaamisen lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia vedenkäyntimahdollisuuksia melomisesta saunalauttailuun.

2

Jos jossain riittää saarilääniä, niin Kemiönsaarella. Ihan kirjaimellisesti, sillä tämä saarikunta koostuu yhteensä 3000 saaresta. Täällä ei nähtävä jää kesken, ja pääsetkin törmäämään saariston vakioihin, kuten esimerkiksi Bengtskärin majakkaan, mutta myös harvinaisempiin tuttavuuksiin, kuten entisen Venäjän keisarikunnan suurimpaan tykkiin. Myös Aleksanteri III suosittelee visiittiä – ota selvää miksi!

3

Huomio kaikki valokuvaajat, lintubongarit, sekä romantikot! Paraisten ulkosaaristoon pääsette käsiksi omalla paatilla tai yhteysalus Baldurilla. Tämä reitti vie halki maailman kauneimman saariston. Reitin varrelle osuu muun muassa Utö, Nötö sekä Aspö kyläidylleineen, ja kanervikoistaan tunnettu Jurmo. Ankkurit ylös ja matkaan!

4

Jos kaipaat omaa rauhaa, kannattaa suunnata Ahvenanmaalle. Koettavaa ja nähtävää riittää vaikka koko perheelle, sillä saaria on täälläkin tuhansia. Täysin eristyksissä ei tietenkään tarvitse olla, vaan saarten välillä pääsee lyhyiden välimatkojen ansiosta navigoimaan vaikka millä eri tavoilla – valinta on vapaa.