Syy numero#11

Savonlinna, Varkaus, Puumala, Lappeenranta

Seilaatpa Saimaalla sitten soutaen ja huovaten, pidempää matkaa purjehtien tai moottoriveneellä matkaten, pitävät luonto, maisemat ja pienet palaset historiaa huolen viihtymisestä. Tyyli ja väline ovat vapaat – veneen voi myös vuokrata.

  • Linnansaaren kansallispuistossa Savonlinnassa kohtaavat useat vesireitit avarine järvenselkineen, ja palveluita on tarjolla omalla sekä vuokraveneellä liikkuville. Puistossa on parikymmentä retkisatamaa ja hyvä mahdollisuus nähdä saimaannorppa.
  • Taipaleen kanava-alueella Varkaudessa ihastusta herättää Unnukan ja Haukiveden yhdistävä 170-vuotias kanava. Tutustu Kanavamuseossa virtuaalisesti sulutukseen ja ihan livenä sulutusta – eli veden ja samalla veneiden ja laivojen nousua ja laskua kanavassa – voi seurata kanavan varrella. 
  • Puumalan Rokansaaressa on nähtävillä vanhan täysihoitolan rakennukset, ensimmäisen maailmansodan aikaisia taisteluhautoja sekä kivikautinen asuinpaikka. Nuotiopaikat, saunat sekä hiekkaranta täydentävät retkeä.
  • Vuonna 1856 avattu Saimaan kanava Lappeenrannassa mutkittelee Saimaan järvialueelta Viipurin kautta Suomenlahdelle. Pituutta kanavalla on 43 kilometriä ja siinä on kahdeksan sulkua, joista kolme on Suomen ja viisi Venäjän puolella.