Kyläkaupat ovat keitaita Suomen kesässä

Kotimaassa reissatessa on mukava pysähdellä paikallisten nähtävyyksien ja
herkkupöytien äärelle. Kyläkaupat tarjoilevat virkistystä ja viihdettä niin ohikulkijoille kuin
kyläläisille.

Maalaisromantiikkaa ja monipuolisia palveluita

Maaseudulla matkatessa reitin varrelle mahtuu puoti jos toinenkin. Suomessa toimiikin tällä hetkellä noin 170 kyläkauppaa, jotka ovat pikavisiittien ja piipahduksien kohteina vertaansa vailla!

Kyläkauppiaat kattavat pöytään kesäiset juoma- ja jäätelösuosikit sekä paikalliset erikoisuudet. Maistuukos matkalaiselle posso tai perinnekakko?

Samalla mukaan tarttuvat tärkeimmät tarvikkeet aina polttopuista paristoihin ja makkarapaketista mansikoihin.

Kesäisiä kohtaamisia

Kyläkauppiaat Porvoon Emäsalossa, Rovaniemen Lohinivassa ja Siipyyssä Kristiinankaupungissa odottavat vilkasta kesää. Sesonkiin valmistautuminen alkaa kuitenkin jo talvella, jolloin kauppiaat pohtivat, miten palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Porvoon saaristossa sijaitsevan Emäsalon kyläpuodin kauppias Irina Hoyer-Viitala ja kauppiaan oikea käsi Victoria Wahrman odottavat malttamattomina, kuinka satavuotias kyläkoulu herää toden teolla henkiin kesäkuussa.

“Kesällä kyläkauppa on varsinainen näyttämö, kun paikalliset ja mökkiläiset tapaavat tuttujaan. Turistien saapuessa eri puolilta maailmaa on myös kielten kirjo upea”, Hoyer-Viitala hymyilee.

Kaikki saman katon alla

Kyläkaupat pyrkivät palvelemaan kaikenlaisia kävijöitä. Yksi tulee nostamaan käteistä, toinen nauttii kupin kahvia kera pannukakun.

Emäsalon kyläpuodin asiakkaat arvostavat toimivia palveluja aina apteekista Alkon noutopisteeseen. Kesämökkiläisille pidetään paketteja siihen saakka, kun he pääsevät paikalle niitä hakemaan.

“Kyläkauppa on kuitenkin muutakin kuin palveluita. Tänne kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Tällainen kohtaamisten paikka on todella tärkeä ja ihanan vapauttava kokemus kaikille”, Hoyer-Viitala sanoo.

Mutta paikkansa on myös paikallisilla herkuilla! Hoyer-Viitala pitää valikoimissa esimerkiksi kruunupyyläistä onnellisen porsaan kinkkua ja aitoa, itkevää mustaleimajuustoa, jota ei juuri muualta saa. Tulevana kesänä asiakkaita hellitään Kolmen Kaverin Jäätelöillä sekä Hotelli Poukaman kanssa yhteistyössä toteutetulla Emäsalo-oluella.

Matkalla pohjoiseen

Lohinivan kyläkaupalla kevään pilkkivarusteet vaihtuvat sujuvasti vapputuotteisiin ja kevätsiivousvälineisiin. Kiireisin kausi käynnistyy kesäkuussa, jolloin Rovaniemen ja Kittilän puolivälissä väkimäärä jopa kolminkertaistuu.

“Moni tekee töitä mökiltä käsin, joten mökkeily ei enää rajoitu pelkästään kesälomien aikaan ja viikonloppuihin”, kyläkauppias Tiina Iivari kertoo.

Kesän grilli- ja juomauutuudet sekä tikkataulut Iivari pyrkii saamaan hyllyyn jo ennen kuin kukaan ehtii niitä edes kaivata.

“Paikalliset tulevat kaupoille meille, kunhan tiedotamme täältä löytyvän kaikki kesän uutuustuotteet. Myös pyöräilijöille, karavaanareille ja muille matkailijoille suunnatut palvelut sekä kesän tikkakisa houkuttelevat pysähtymään”, Iivari kertoo.

Vanhan ajan tunnelmaa

Siipyyn kyläkauppaan päätyvät erityisesti vapaa-ajan asukkaat ja E8-tieltä poikkeavat, kauniin rantatien valitsevat kansainväliset ja kotimaiset motoristit, pyöräilijät ja karavaanarit. Myös läheisessä vierasvenesatamassa pysähtyvät veneilijät sekä Kiilin kotiseutumuseon vieraat piipahtavat kaupassa ostoksilla tai kahvilla.

“Moni kesävierailija ihastelee aitoa vanhanajan tunnelmaa. Yli satavuotias rakennus antaa kauniit puitteet kaupalle”, kertoo Tanja Sinervo, Siipyyn kyläkauppias.

Siipyyn kyläkaupan vetonauloiksi ovat nousseet majakkatuotteet. Läheisellä Selkämerellä sijaitseva Suomen toiseksi korkein majakka, Yttergrund, koristaa t-paitoja ja kangaskasseja.

“Näitä majakkatuotteita tullaan kauempaakin hakemaan, ja uudet värit viedään monesti käsistä”, Sinervo nauraa.

 

Katso kyläkaupat kartalta ja poikkea käymään!

Artikkeli on osa valtakunnallista Kyläkauppa 2.0 -hanketta, jota toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto ja rahoittaa EU:n maaseuturahasto.