Taivasalla-tiimin kesävinkit kestävään kotimaan matkailuun

Lähde retkeilemään, bikepacking-seikkailulle tai vietä yö havuhuvilassa - Suomi tarjoaa lukuisia upeita ja kiehtovia kohteita kesälomallesi. Nappaa Taivasalla-tiimin vinkit kotimaan ulkoiluelämyksiin.

Taivasalla.fi

Yhä useampi matkailija on kiinnostunut kestävistä matkailuvaihtoehdoista, jotka tarjoavat mahdollisuuden nauttia omasta rauhasta ja tilasta luonnon äärellä. Suomi on täynnä luontokohteita ja -elämyksiä, jotka sopivat niin pieniin kuin suuriinkin seikkailuihin. Pyöräretket, suppailu tai vaellukset tarjoavat mahdollisuuden kokea hitaan matkustamisen parhaat puolet, kun maisemat vaihtuvat rauhallisesti ja aikaa jää pysähdyksille maisemista nauttimiseen.

Matkustaessa omin voimin, bussilla tai junalla hiilijalanjälki jää huomattavasti pienemmäksi verrattuna kaukomatkoihin. Yöpyminen majatalossa, opaspalvelut ja paikallisravintoloissa syöminen tukevat myös paikallisten elinkeinoa. 

Luontomatkat eivät välttämättä tarkoita pelkästään patikointia ja telttaöitä, vaan ne voivat tarjota myös luksusta, mukavia yöunia glamping-teltassa, taukoja paikallisissa kahviloissa, tai yksinkertaisesti oleilua kesäisen luonnon keskellä.

Kolin Kansallispuisto: maisemien lumoa ja vesiseikkailuja Pielisellä

Kolin kansallispuisto on tunnettu henkeäsalpaavasta kansallismaisemastaan, ja monipuolisia vaellusreittejä löytyykin kaikentasoisille retkeilijöille. Perille kansallispuistoon pääsee kätevästi juna+bussi yhdistelmällä.

Ukko-Kolin laelta aukevat maisemat houkuttavat paljon kävijöitä, eikä ihme, sillä näkymät ovat vertaansa vailla. Klassikkoreittien lisäksi Kolin alue tarjoaa myös paljon muuta ulkoilmaseikkailuita janoaville.

Jos väenpaljous ei innosta, kannattaa katse suunnata kansallispuiston pohjoispuolella sijaitsevalle Pieliselle. Pielinen on pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suurin järvi.

Kirkas vesi, lukuiset pienet saaret vaaleine hiekkarantoineen ja rauha luovat paratiisinomaiset puitteet retkipäivälle vesillä.

Taivasalla vinkkaa: Vuokraa kajakki, soutuvene tai SUP-lauta ja lähde tutustumaan Kolin kansallispuistoon toisenlaisesta näkövinkkelistä Pielisen vesillä. Välineitä vuokraa esimerkiksi Polar Adventures. Lisäinfoa Kolin vuokra- ja retkipalveluista löytyy täältä.

Jos mahdollista, vietä Pielisen Hiekkasaarella pari päivää ja yövy jossakin saarien leiripaikoista. Huom. Kolin kansallispuiston järjestyssäännöt kieltävät liikkumisen hehtaaria pienemmillä luodoilla 15.5.–17.7. vesilintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Tutustu Suomen kauneimpiin maisemiin pyöräillen - Itärannikon bikepacking-elämykset

Bikepacking, eli pyöräretkeily, on saavuttanut viime vuosina suurta suosiota sekä maailmalla että Suomessa. Suomen laajat soratiet tarjoavat loputtomasti kauniita maalaismaisemia, saaristoreittejä ja Lapin tuntureita, jotka houkuttelevat pyöräilijöitä seikkailuihin. Pyörävaelluksen voi räätälöidä juuri omien mieltymystensä mukaan – lyhyitä päiväreittejä, junalla tai bussilla matkustamista, varusteiden kuljettamista mukana, yöpymistä taivasalla teltassa tai viihtyisissä majataloissa.

Kolin ja Lieksan alueet tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet pyöräilyyn. Voit toteuttaa monipäiväisen gravelseikkailun ja tutustua Itä-Suomen upeisiin maisemiin 245 kilometrin mittaisella uutuusreitistöllä. Mikäli koko reitti tuntuu liian pitkältä, voit valita päiväosuuksia tutustuaksesi alueeseen.

Myös Itärannikon reitit tarjoavat pyöräilijöille idyllisiä peltomaisemia, kuohuvia koskia, jylhiä metsiä ja mielenkiintoisia kulttuurikohteita. Kotkan kansallisen kaupunkipuiston noin 48 kilometrin pituinen pyöräilyreitti yhdistää merellisen kansallismaiseman, vehreän luonnon ja Kotkan upeat puistot.

Taivasalla vinkkaa: Oman pyöräilyreitin voi koostaa omien mieltymysten mukaan kätevästi Bikeland.fi sivuston kautta. Sivulle on listattu kattavasti myös pyöräily-ystävälliset palvelut kautta maan.

Jos etsit tunnelmallista majoitusta Haminan seudulla, pysähdy esimerkiksi Villa Jaakkolassa, joka tarjoaa aitta- ja tupamajoitusta, tai Metson Tilalla, jossa pyöräilijöille on majoituksen lisäksi tarjolla hierontapalveluja.

Puhelin pois ja luontoon - rentoudu Suomenlahden saaristossa

Vuoden kotimaan kohteeksi valittu Ulko-Tammio Haminan edustalla tarjoaa upeat Suomenlahden saaristomaisemat sekä historian havinaa, mutta myös mahdollisuuden totaaliseen rentoutumiseen. Asumaton Ulko-Tammio on nimittäin puhelinvapaa saari, ja tiedettävästi maailman ensimmäinen sellainen.  Kotkasta Ulko-Tammion saareen suuntautuva saaristoristeily, joka kulkee upeaa saaristoreittiä pitkin, kestää noin kaksi tuntia

Taivasalla vinkkaa: Kokeile jättää puhelin laukkuun myös muissa luontokohteissa ja nauti luonnosta kaikin aistein. Mieli ja keho kiittävät pienestä somepaastosta.

Luontokokemuksia keskellä kaupunkia - Jyväskylän kaupunkiluonnon helmiä

Aina ei tarvitse lähteä pois kaupungista päästääkseen luontoon. Suomi on täynnä ihania kesäkohteita, jossa luonnosta voi nauttia vaikkapa kaupunkikierroksen tai kahvihetken yhteydessä.

Järvi-Suomen sydämessä sijaitseva Jyväskylä on tunnettu aktiivisesta liikuntakulttuuristaan sekä monipuolisista vesistöjen virkistysmahdollisuuksista. Kaupungin ympärillä avautuvat järvet ja metsät luovat ihanteelliset puitteet ulkoilulle, retkeilylle ja erilaisille vesiharrastuksille.


Taivasalla vinkkaa: Kun liikut Jyväskylän keskustassa, kannattaa piipahtaa Tourujoen luontopolulla eli Heikin polulla. Tämä alle kilometrin mittainen polku tarjoaa ainutlaatuisen luontoelämyksen keskellä kaupunkia. Aivan kun et kaupungissa olisikaan! 

Parasta kaupunkiluontoa voi kokea helposti pistäytymällä Harjun näkötornissa, kiertämällä 1,6 kilometrin mittaisen Harjun metsän kierroksen tai hyödyntämällä mahdollisuuden ulkotreeniin uudistuneella Harjun treenipisteellä, jossa on portaat ja laadukkaat treenilaitteet.

Jyväskylän Laajavuoressa sijaitseva Havu Resort tarjoaa tyylikästä majoitusta luonnon keskellä vain neljän kilometrin päässä keskustasta. Vuonna 2023 yleisölle avatut havuhuvilat hurmaavat designilla sekä sijainnillaan hiljaisuuden ja rauhallisuuden keskellä. Tule tänne koko perheen voimin tai järjestä vaikkapa kesäjuhlat yhdessä huviloista. Havu Resortin vierestä löytyvät Bikepark ja seikkailupuisto Laajis takaavat kokonaisvaltaisen outdoor-elämyksen.

Outdoor-tapahtumia kesäsuomessa

Suomen kesä on myös täynnä monipuolisia outdoor-tapahtumia, joissa ulkoilija pääsee haastamaan itseään, oppimaan, liikkumaan luonnossa porukalla ja tutustumaan uusiin luontokohteisiin.

Vauhdikkasta menoa etsivät voivat haastaa itsensä polkujuoksussa tuntureilla tai gravel pyöräilytapahtumissa sorateillä. Näissä tapahtumissa merkityt reitit, järjestetty huolto, porukassa liikkuminen ja toisten kannustaminen tekevät elämyksestä ainutkertaisen!

Myös Taivasalla-yhteisö järjestää tulevana kesänä Outdoor WKND-tapahtuman Rukalla. 16-18.8. Järjestettävä tapahtuma kokoaa ulkoilun ystävät yhteen uniikkeihin Ruka-Kuusamon luontokohteisiin, harrastamaan, oppimaan, inspiroitumaan ja viettämään viikonlopun huippu porukalla.