Suomen hienoimmat pysähdyspaikat

Ei se määränpää, vaan se matka! Kuulutko sinäkin karavaanareihin, joiden mottona on ottaa kaikki irti ajasta tien päällä? Tässä vinkit minne pysähtyä ja miksi.

Vaihtuvat maisemat koukuttavat ajamaan vielä vartin, vielä tämän tiepätkän. Suomessa on kuitenkin niin hienoja pysähdyspaikkoja, että matkaan kannattaa lisätä stoppi jos toinenkin. 

Käväise kansallispuistossa

Salamajärven kansallispuisto: Valtatie 13 itäpuolella Perhon, Kinnulan ja Kivijärvien kuntien alueella sijaitsee Salamajärven kansallispuisto, joka on täydellinen pysähdyspaikka pidemmälle jaloittelulle. Luontopoluilla on pituutta kahdesta 77 kilometriin, ja voit tavata metsäpeuran. Myös lyhyempi 1,5 kilometrin pituinen Lasten luontopolku. 

Kolin kansallispuisto: Kaunis kansallismaisema avautuu ilman tuntikausien patikointia. Parkkeeraa huipun tuntumaan, ota hissi ylös ja ahmi mutkittelevaa vaaramaisemaa ja näkymää Pielisen vesistön yli. 1,4 kilometriä pitkä Huippujen kierros koukkaa ikonisen Ukko-Kolin lisäksi Akka- ja Paha-Kolin huippujen kautta. Huom. Kesäisin parkkipaikat saattavat ruuhkautua.

Pidä puutalopysähdys

Puu-Juuka: Aikamatkustus on sittenkin mahdollista – ainakin siltä tuntuu, kun kiertelee Juuan vanhan keskustan kujia. 1800- ja 1900 -luvuilla valmistuneissa puutaloissa kelpaa lepuuttaa ajomatkan väsyttämiä silmiä. Leskelän Mummon Hevospihan suloiset eläimet ja Vuokonjärven Kesäteatteri tekevät pysähdyksestä vielä kivemman.

Uudenkaupungin puutalot: Jos haluat verrytellä jalkoja pienellä kävelyllä ja nauttia herkkuhetkestä puutarhassa iltapäiväauringon alla, kannattaa pysähtyä Uudenkaupungin kaduille. ​​Uudenkaupungin keskustaa värittää yli 40 puutalokorttelia ja 600 pastellinsävyistä puutaloa. Vinkki: Uudenkaupungin Vanhat Talot viikonloppuna 7.–8.9.2024.

Bomban talo, Nurmes: Ajele ensin läpi kauneinta vaara- ja järvimaisemaa Tiilikkajärven, Kolin ja Hiidenportin kansallispuistojen kupeessa. Käy sitten karjalaiseen Bomban taloon ja suoraan paikalliseen pitopöytään. Talon esikuvana on toiminut Jegor Bombinin vuonna 1855 rakennuttama hirsilinna, joka on inspiroinut koko alueen nimeä.

Safari ja suukottelevia sarvipäitä

Hirvikartano, Himos–Jämsä: Keski-Suomesta löytyy pysähdyskaveriksi jos jonkin moisia karvakavereita. Esimerkiksi Himosvuoren takaimailla Hirvikartanossa herkkuja ja huomiota rakastavat hirvet Sauli, Risto ja Sylvi ottavat taputuksia vastaan – omilla ehdoillaan, tietysti. Joskus myös pusuja tarjolla!

Alpon Savanni, Kauhajoki: Pidä luova pysähdystauko ITE-safarilla ja inspiroidu kekseliäästä kierrätysnikkaroinnista! Alpon Savanni on ITE-taiteilija Alpo Koivumäen patsaspuisto pihapiirissä, johon mies on rakentanut yli 150 ällistyttävän ilmeikästä eläinhahmoa lähes 30 vuoden aikana. Taidepuisto sijaitsee Pohjanmaalla, Taiteiden tieksi nimetyn reitin varrella.

Musiikkia ja mielettömiä maisemia

Puumala: Kaunis Saimaa-maisema ja hyvä ruoka houkuttelevat pysähtymään Puumalaan. Satamatorilla kelpaa maistella lähiruokaa tai pysähtyä ihan vaan jätskille. Viipyile rauhassa ja kierrä saaristoreittiä Lietveden maisematieltä Pistohiekan, Sahanlahden ja keskustan kautta Hätinvirran lossin avulla Niinisaareen ja Lintusaloon sekä takaisin.

Kulttuuritalo Haihatus, Joutsa: Joutsan kulttuurikesä tarjoaa pysähtyjille nykytaidetta, musiikkia ja satokausiherkkuja. Omaperäinen kulttuuritalo Haihatus täyttää 25 vuotta, ja tätä merkkipaalua juhlistetaan kuvataidenäyttelyillä ja MusaSunnuntai-piknikkeikoilla. Ajoita siis pysähdys sunnuntaille, jos livemusiikki hienossa maalaismiljöössä kiinnostaa!

Salon Iltatori: Tämä tori alkaa olla jo käsite! Salon torille kannattaa toki päivälläkin pysähtyä, mutta torstai-iltaisin maankuulu Iltatori imee ihmiset yhteen 6.6.–8.8. Porkkanana toimii aito toritunnelma ja kotimaiset suosikkiartistit, joista nautit täysin ilmaiseksi! Vinkki: anna omalle kulkupelillä vapaailta ja tutustu Salon saloihin joukkoliikenne Paikun kyydissä. Se on kaikille maksutonta 24.6.–26.7.

Aaltoja ja ainutlaatuista asemakaavaa

Sunilan sellutehdas, Kotka: Itärannikko on täynnä arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallon luomuksia. Pysähdy ihailemaan muotokieltä ja mäntymetsiä. Elokuun mielenkiintoisin pysähdys on ehdottomasti Sunilan Aalto-kodit, jotka avaavat ovensa vierailijoille 24.–25.8.2024.

Haminan linnoituskaupunki: Tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Haminassa ja Italian Palmanovassa. Kävele Haminan Linnoituspolkua, joka johdattaa hienosti linnoituskaupungin historiaan sekä asemakaavan parhaimpiin nähtävyyksiin.

Stop ja savusaunaan!

Jos pysähdys on savusaunalöylyjen mittainen, kannattaa suunnatta etelän lämpöön Vantaan Kuusijärvelle. Kokoaan monipuolisemmalla Kuusijärvellä odottaa tuhansien metrien pituinen rantaviiva. Jos kaipaat myös kevyttä sykkeennostoa, niin kokeile uida 440 metriä pitkä Kuusijärvi päästä päähän tai suuntaa viereiselle luontopoluille jalan.