6Rannikon söpöt puutalot

Pituus n. 559 km

Kyllästyttääkö betoniviidakko? Halajaako sydämesi sydämellisten puutaloalueiden pariin? Jos vastasit kyllä, vinkkaamme tutustumaan tähän hurmaavaan rannikkoreittiin. Suuntaa siis kohti empiretyylistä puutalokaupunkia, eli Uuttakaupunkia, ihastu Vanhaan Raumaan, kulje Kristiinankaupunkiin ja Kokkolaan. Vieraile Wanhassa Raahessa, ja saavu lopulta Vaasan Strömsöön, jossa kaikki menee – no, niin kuin Strömsössä.

1

Uusikaupunki, tämä iki-ihana empiretyylinen puutalokaupunki meren äärellä huokuu rauhaa ja rakkautta rakennuksineen, joita löytyy kymmenistä korttelista. Moni talo päältä kaunis, mutta niin ne ovat täällä myös sisältä päin – ja niihin pääsee syyskuussa myös vierailemaan. Sympaattiset puutalot avaavat nimittäin pihaporttinsa ja ovensa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – astu sisään ja ihastu!

2

Pittoreskeja puutaloja tarjoilee myös Vanha Rauma, joka onkin Pohjoismaiden laajin yhtenäinen puutaloalue. Ihasteltavaa aluetta riittää tutkittavaksi siis päiväksi, jos useammaksikin, tänne kelpaa jäädä oleskelemaan. Kivikadut kutsuvat kävelemään ja samalla kannattaa puutalojen ihastelun lomassa pistäytyä paikallisissa putiikeissa ja museoissa.

3

Suomen ainoaa Cittaslow-verkoston jäsentä, Kristiinankaupunkia kannattaa ehdottomasti fiilistellä fillaroiden. Täälläkin katujen kumminkin puolin nousee toinen toistaan hurmaavampia, vanhoja puutaloja ja bonuksena mainittakoon tervantuoksuinen Ulrika Eleonoran kirkko. Ota suunnaksi suunnattomuus, ja sokkaile pitkin kaupunkia ja sen katuja – saatat päätyä vaikka kalastajakylä Skatan kallioille.

4

Kirjaimellisesti kohoavasta Kokkolasta löytyy söpöjä rakennuksia ihan joka sormelle. Ihastuta Instagramissa napsimalla kuvia esimerkiksi Suntin punaisista venevajoista, tai suuntaa Neristanin puutaloalueelle muuten vain fiilistelemään merimieskortteleita.

5

Wanhan Raahen Pekkatorilla tavataan muulloinkin kuin silloin, kun ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Ja niin tavattiin myös jo 1800-luvulla, josta muuten muistuttaa Langin kauppahuoneen kahvilan vitriinin herkulliset antimet. Ja löytyy täältä tottakai puutalojakin, karkinsävyisiä sellaisia.

6

Strömsössä kaikki menee juuri niin kuin Strömsössä – kokeile vaikka itse. Tämän Vaasasta löytyvän, telkkaristakin tutun huvilan pihapiirin kanssa pääsee tekemään vapaasti tuttavuutta, ja myös itse ihastuttavassa huvilassa järjestetään opastettuja kierroksia. Pihamaalta saatat hyvinkin bongata ohjelmassa nikkaroituja tuotoksia, pidä siis silmät tarkkana!