9x Kulttuuri kasvaa ja kukoistaa kaikkialla kotimaassa

Sana “kulttuuri” tulee latinan sanasta cultura ja tarkoittaa viljelystä. Kierrä tänä kesänä katsomassa, millaista kulttuuria Suomessa viljellään!

Mainittakoon alkupaloiksi, että Alvar Aallon arkkitehtuurin ystävän keitaita löytyy Jyväskylästä ja Seinäjoelta, kun taas vanhemman kulttuurihistorian hifistelijän kannattaa suunnata vaikkapa Imatralle, Turkuun ja Tampereelle. Kulttuurinnälkä tosin kasvaa syödessä, eli kannattaa katsastaa kaikki kohteet. Tässä vinkkimme alkuun pääsemiseksi.

Imatrankoski ja Kruununpuisto

1

Kulttuurimatkaile kuin tsaarin Venäjän aateliset aikanaan ja suuntaa kulkusi kohti Imatrankoskea. Se on kuulemma Suomen ensimmäinen matkailukohde. Imatrankoskelle saavuttiin jo 1800-luvulla ihailemaan yli äyräidensä ryöppyävää Saimaata, jonka vuolaat vedet jatkavat tästä matkaansa Vuoksi-jokena Laatokan suuntaan. Kesäiltaisin kello 18 täällä soi Finlandia, kun padot avataan ja Saimaa kuohuu villinä ja vapaana ohi. Samalla reissulla kannattaa tutustua myös koskea kiertävään Kruununpuistoon kaupunkipuroineen ja hiidenkirnuineen.

Louhisaaren linna

2

Kulttuurin lisäksi Maskun Askaisissa sijaitsevasta Louhisaaren linnasta löytyy kasapäin kartanon kummituksia. Täällä ollaan marsalkka Mannerheimin kotikonnuilla, lapsuudenkodissa jos tarkkoja ollaan. Tänä päivänä Louhisaaren kartano toimii hulppeana museona, jonka kierrosten aikana syvennytään alueen historiaan ja mahdollisesti myös niihin kummituksiin. Louhisaareen rantautuu syksyllä myös Mannerheim-monologi Petri Rajalan esittämänä.
 

Jyväskylä

3

Tiesitkö, että Keski-Suomesta löytyy Aalto-fanien paratiisi? Tarkentaaksemme sijaintia puhumme Jyväskylästä, josta löytyy kymmenittäin Aallon suunnittelemia rakennuksia, aloittelihan nero täällä uraansa nuorena. Myös yksi Aallon merkittävimmistä töistä, Säynätsalon kunnantalo, valmistui Jyväskylän seudulle vuonna 1952. Aallon ja aallokon ystäville kerrottakoon myös, että arkkitehtuurin äärelle pääsee myös aaltojen selässä Päijännettä risteillen.
 

Seinäjoki

4

Aalto-fanit pääsevät huokaisemaan ihastuksesta myös Seinäjoella, ja kuusinkertaisesti pääsevätkin. Seinäjoella sijaitseva Aalto-keskus käsittää nimittäin kuuden Aallon suunnitteleman rakennuksen kokonaisuuden. Tarjolla on myös maailman suurin, yksityinen Aalto-lasien kokoelma sekä Aallon taivuttamaa puuta monessa muodossa. Kesä on otollisinta Aalto-aikaa, ota siitä kaikki irti Suomen suvessa.

Forum Marinum

5

Forum Marinum, Turku: Ohoi, seilorit ja merimieliset! Kääntäkää kokka kohti Turkua, tarkemmin navigoituna Aurajoen alajuoksua ja merikeskus Forum Marinumia. Täällä pääsee koko perheen tai porukan voimin tutustumaan merenkulun menneisyyteen ja saa myös pohjakosketuksen saaristoelämään 40 000+ -uutuusnäyttelyn parissa. Anna meri-ilman pörröttää hiuksiasi ulkosalla – ja loikkaa legendaarisen purjelaiva Suomen Joutsenen messiin ihmettelemään interiööriä.

Tampere

6

Tampereen tasokas tarjonta kulttuurin suhteen nostaa kokijansa korkeuksiin, kuljettaa keskiajalle sekä suo katsauksen sekä klassikoihin että katutaiteen kuumimpaan ilmiöön. Mistäkö puhumme? No Finlaysonin kattokävelyistä, Museokeskus Vapriikista ritarinäyttelyineen sekä Serlachus-museokaksikon näyttelyistä kovine nimineen: tänä kesänä Mäntän pikkukaupungissa sekä Banksy, Gallen-Kallela ja Schjerfbeck! Banksyn suhteen kannattaa seurailla varaussivua ahkerasti, sillä lippuja voi vapautua koska vain.

Kainuun kirjailijakierros

7

Mitäs sanoisit, jos kerromme, että voit viettää kirjavan kesäpäivän Kainuussa käppäilemällä kirjaimellisesti Lönnrotin jalanjäljillä tai visiteerata Veikko Huovisen kotikulmilla Sotkamossa? Pääsetpä myös lähelle Eino Leinoa, jonka synnyinkodista inspiroituneena on rakennettu Eino Leinon perinnetalo. Päiväksi riittää nähtävää, viikonlopuksi vielä enemmän – kirjailijoiden Kainuu kutsuu kirjasielut koolle ja luokseen.

Ahlströmin ruukki

8

Kuulkaa suomalaisen muotoilun ja designin ystävät, suunnatkaa Satakuntaan! Sieltä löytyy nimittäin yksi kotimaamme suurimmista ruukkialueista, joka tarjoaa matkalaisille upeita ja uniikkeja vierastaloja design-sisustuksineen. Kovaa tasoa pitää yllä myös Noormarkun klubi, jonka annosten äärellä palataan klassikoiden pariin. Sokerina pohjalla alueelta löytyy myös Aallon pariskunnan ikoninen tuotos, Villa Mairea.

Rauma

9

Kulttuurin ystävän on tänä kesänä - ja oikeastaan aina muulloinkin – helppo rakastua Raumaan. Koko kaupunki on itsessään jo ihana vaihdokki betoniviidakoille suloisine kivikatuineen, mutta kulttuurinnälkäisten kannattaa sukeltaa syvemmälle. Vanhan Rauman puutalokorttelistot atelieineen ja gallerioineen avaavat nimittäin kesällä ovensa kävijöille – käy siis ihmeessä peremmälle. Kulttuuria ja taidetta on bongattavissa myös muun muassa kaupungin kanaalista. Kulttuurin ja kuvataiteen ystäville vinkki-viitosena, että 10.7. vietetään Kuvataiteen päivää.