8x Pohjanmaa: kaikkea pandoista persoonallisiin paikkoihin

Pohjanmaalla sanonta “jokaiselle jotakin” pitää paikkansa. Missä muualla voi tutustua tislaamiseen, ihastella maankohoamisen muokkaamaa maailmanperintömaisemaa ja nähdä pari pandaa sekä paljon muuta. Ei ihan heti tule mieleen.

Pohjanmaa on tunnettu tasaistakin tasaisemmasta maastosta. Lakeuksien keskellä on kuitenkin kaikkea muuta kuin lattea tarjonta tekemistä ja erikoista nähtävää. Katso kesäreissun täsmätärpit ja lähde vaikka roadtripille.

Pohjanmaan uniikit jutut

Pohjanmaalta löytyy asioita, jotka ovat maailmallakin harvinaisia. Kuten pandat. Tai maailman paras gini.

 

1

Kyrö Distilleryn tislaamo, Isokyrö: Tislaamo ei ole se tavallisin matkakohde, mutta mene ihmeessä katsomaan, missä ja mistä maailman paras gini valmistetaan. Taikasana on ruis. Kokeile tislaamokierrosta ja tutustu tarinoihin yrityksen synnystä aina tislaamisen ja tuotekehityksen saloihin. 

2

Aspegrenin puutarha ja Rosenlundin Pappila, Pietarsaari: Vähän kuin Versailles, mutta lähempänä ja pienempänä. Barokin aikainen, yli hehtaarin suuruinen ranskalainen puutarha pistää ihmettelemään, miksi et ole vieraillut täällä aiemmin. Parasta on myös Pappilan ravintolan herkut – omasta puutarhasta tietysti.

3

Tankarin majakkasaari, Kokkola: Peruuntuiko Pariisin-reissu, jäikö Eiffel-torni näkemättä? Eipä mitään, sen ikätoveri, Tankarin majakka vuodelta 1889, löytyy Kokkolan edustalta erittäin sympaattisesta saaresta. Oui, molempien maamerkkien valolaitteet ovat vieläpä saman pariisilaistoimiston suunnittelemia.

4

Alvar Aalto -keskus, Seinäjoki: Aalto-fanien ehdoton etappi! Kohteita on kuusi, ja kyllä, kameralle on käyttöä. Kierroksella ihastuttaa niin Lakeuden Ristin lasimaalaus, Aalto-lasien kokoelma Aallon kirjastossa kuin Aallon nuoruudentyö Suojeluskuntatalo. Loput Aalto-helmet löytyvät Kaupungintalolta ja -teatterilta, virastotalon entisestä käräjäsalista sekä seurakuntakeskuksessa ja sen pihapiirissä.

5

Lapsiperheiden parhaat tärpit: Lakeuksilta löytyy lähekkäin erikoisen kivaa koettavaa. Kuten Lumi ja Pyry – kaksi mustavalkoista syytä äkkilähtöön Ähtäriin. Ähtäri Zoon pandakaksikon lisäksi riemunkiljahdukset ovat taattuja PowerParkissa, Härmän kylpylässä, Keskisen Kyläkaupan Miljoona Tivolissa ja Seinäjoen Ideaparkin uudessa Huviparkissa.  

 

Pohjanmaan ainutlaatuinen luonto

Pohjanmaata tulee joka vuosi lisää, kiitos maankohoamisen. Tätä ihmeellistä ilmiötä ei huomaa yhden reissun aikana, mutta maankohoamisen muokkaamat maisemat sekä kauniit hiekkarannat on koettava itse.

6

Merenkurkun saaristo, Vaasa: Paras paikka maankohoamisen bongaamiseen, sillä alueen pinta-ala kasvaa vuosittain noin sadan jalkapallokentän verran. Viimeisimmän jääkauden jälkeisen maankohoamisen aikaansaamat muutokset ovat täällä selvästi nähtävillä. 

7

Wasaline-risteilyt, Vaasa: Kyytiin maailman ympäristöystävällisimpään matkustajalauttaan ja nokka kohti maankohoamisen muokkaamia UNESCOn maailmanperintömaisemia? Kyllä kiitos. Nauti Merenkurkun saariston maisemista ja saaristolaispöydän antimista Wasaline-risteilyllä. Alus kulkee sähköllä!

8

Fäbodan alue ja hiekkarannat, Pietarsaari: Ei vain yksi hiekkaranta, vaan peräti kolme. Suuntaa paikallisten suosimalle Fäbodan alueelle ja valitse suosikkisi kolmesta suuresta hiekkarannasta tai samoile alueen retkeilyreiteillä. Pietarsaaressa voit myös yllättäen tehdä retken pohjoisnavalle. Jääkarhuihin et törmää, mutta jääkarhunnahkaisia pöksyjä ja arktisten alueiden kulttuuria esittelee Arktinen museo Nanoq.

Etelä-Pohjanmaa on kätkettyjen kotimaan helmien aarreaitta. Jotta persoonalliset kohteet eivät olisi liian salaisia, tässä tärpit lännen aarrejahtiin:

Vanha Pappila Hetki – Ähtärissä järven rannalla sijaitseva idyllinen majapaikka. Hörppää kahvit pappilan puutarhassa tai majoitu pidemmäksi aikaa.

Wanha Markki – Seinäjoella sijaitseva eläinystävien vanhainkoti. Paijaa karvakamuja ja tutustu 200-vuotiaaseen pohjalaiseen pihapiiriin.

Jokilaakson Matkailupuutarha – Ihana puutarha Lapuan keskustassa. Ihaile tuhansia eri kasvilajeja, bongaa harvinaisuuksia ja rentoile hetki vaikka riippukeinussa.

Soile Yli-Mäyryn Taidehalli –  Uniikki taidepihapiiri Kuortaneella. Inspiroidu kuortanelaissyntyisen taidemaalari Soile Yli-Mäyryn värikkäistä öljyväriteoksista. 

JM-Rally Parc Fermé – Ralliautoilija Jari-Matti Latvalan automuseo Töysän Tuurissa. Kurvaa kurkkaamaan ralli- ja keräilyautoja sekä komeaa pokaalikokoelmaa. 

Koskenkorvan Trahteerin viinamuseo – Koskenkorvan perheen ylläpitämä museo Ilmajoella. Tutustu kansallisjuomamme saloihin opastetulla maistelukierroksella tai koe koskenkorvalainen saunaelämys.