6Luontohelmet lähellä Kehä kolmosta

Pituus n. 415 km

Luontoloma löytyy yllättävän läheltä Kehä kolmosta. Tämän todistaa Teijon kansallispuiston järvimaisemat, Lohjanjärven lumoava luonto, Porkkalan patikointireitti, yllättävän lappifiiliksen Nuuksio, Lapakiston luonnonsuojelualue Lahdessa sekä Kotka-Haminan salainen saaristo. Lintujen laulu, laineiden liplatus ja puhdas ilma on helppo saavuttaa, mutta myös majoitus- ja ruokapalvelut – eihän olla erämaassa.

1

Teijon kansallispuisto Turunväylän varrella on hyvä esimerkki moottoritien vaihtumisesta lähes silmänräpäyksessä luontopoluksi. Salon luontohelmi tarjoilee komeita meri-, järvi ja suomaisemia, jotka suorastaan vaativat uimaan, melomaan, suppailemaan, kalastamaan, patikoimaan ja pyöräilemään. Alue sopii mainiosti päivän tai parin seikkailuille.

2

Turunväylän toinen helmi, Lohjanjärvi, ihastuttaa salaisella saarimaailmalla. Luontopolut, järveä ympäröivät lehtopuut ja Lohjansaaren omenapuutarhat tarjoavat luonnonrauhaa, jota ei uskoisi löytyvän Valtatie ykkösen varrelta. Tutustu Lohjanjärven idylliin vaikka saunalautan lempeissä löylyissä. Psst! Käy ainakin katsomassa, onko Suomen kauneimmaksi puuksi kehuttu Paavolan tammi hypetyksen veroinen. 

3

Koukkaa Kirkkonummen Porkkalaan bongaamaan aaltoja, lintuja tai vaikka myrskyjä. Edessä aukeava ulappa sekä upeat kallio- ja merimaisemat mätsäävät retkeilyyn tai ihan vain oleiluun. Plussaa helppokulkuisesta maastosta ja hyvistä palveluista.

4

Espoon Nuuksio tarjoaa yllättävää lappifiilistä ihan Kehä kolmosen kupeessa. Kokeile tuntureilta tuttua alamäkipyöräilyä tai fiilistele luontoa maastopyörän, sup-laudan tai lautasen päältä. Kyllä, kansallispuiston sienet, kalat, villiyrtit ja marjat maistuvat metsäravintolan nuotiolla eräkokin kokkaamina tai päätyvät perinteisen pitopöydän antimiksi.

5

Keula Lahteen ja suunnaksi Lapakiston luonnonsuojelualue. Luvassa on aisteja halaava luontohetki Etelä-Suomen merkittävimpien luonnonsuojelualueiden joukkoon kuuluvan Lapakiston järvi- ja metsämaisemissa. Merkittyjä reittejä on viisi ja niissä ilahduttavat kallioiset rannat, sekametsäalueet, suot sekä lampi – mene itse toteamaan loput ihanuudet.

6

Kehä kolmoselta kurvaat 1,5 tunnissa Kotkaan ja Haminaan. Sitten yhteysalus alle ja kohta olet Kotka-Haminan saariston kalastajakylissä, hiekkarannoilla ja vanhojen meritaisteluiden muistomerkeillä. Suurempaan seikkailun nälkään vahva suositus Itäisen Suomenlahden saarihyppelylle: tsekkaa Kaunissaari, Kokourin linnakesaari, Varissaari sekä muut. Minne menetkin, merituuli ja mahtavat maisemat kulkevat mukana.