6Oulun seudun erikoisuudet

Pituus n. 662 km

Hep, erikoisempaa etsivän kannattaa kurvata Oulun seudulle. Nauti Hailuodon erityisen upeasta miljööstä, tutustu Suomen yllättävimpään itsehallintoalueeseen Maakallaan, kokeile rivertubingia Syötteellä sekä sukella oulaisten sielunmaisemaan maalla, merellä ja ilmassa. Ja mitäs vielä? Ainakin yksi puinen Liisanlinna, jääkauden jälkiä Rokua Geoparkissa sekä maailman vanhin sukelluspuku Raahen museossa. 

1

Syöte on sopiva startti erikoisuuksia etsivän reittiin. Vai miltä kuulostaa Suomen eteläisin tunturialue, aito yötön yö ja vauhdikkaat lajit, kuten koskenlasku kumikanootilla? Rivertubing ja muut seikkailut sekoitettuna mahtimaisemiin tekevät reissusta astetta spesiaalimman.

2

Oulun Elämysten olohuone tarjoaa oululaisia elämyksiä maalla, merellä ja ilmassa. Testaa kuumailmapallolento kaupungin yli, ilmakitaristi etkojen esiintyjänä, poniretki satumetsään,  löylyt saunalautalla sekä muut oululaisten vapaa-ajan kujeet.

3

Hailuoto hurmaa hiekkadyyneillä, majakalla ja kiireettömällä tunnelmalla. Saaresta löytyy Suomen ensimmäinen luomupanimo, joka on yksi maukkaimmista syistä seilata Oulun edustan huikeeseen Hailuotoon. 

4

Wanha Raahe ja Raahen museo maistuvat suolalle ja merimiesten aikaisille seikkailuille. Erikoisen ihana vanha puutalokortteli, 1800-luvun herkut Langin Kauppahuoneen kahvilassa sekä mystinen Wanha Herra – ainakin nämä erikoisuudet odottavat.

5

Maakallan itsehallintoalue on Suomen yllättävin – tästä ei ole moni kuullut. Muutaman kymmenen karilaisen ja haminamestarin hallinnoima Maakalla ei ole saari vaan kari. Tälle karille kannattaa siis suunnata ihan tarkoituksella, se odottaa 18 kilometrin merimatkan päässä Kalajoelta.  Perille pääsee esimerkiksi Kiira-laivan, DMS Matildan tai Kaljaasi Ansion kyydissä.

6

Rokua Geoparkin jääkauden jäljet, mutkittelevat hiekkadyynit sekä loputtomat jäkäläkankaat ovat jokaiselle luontodiggarille unohtumaton näky. Tallattavaa tai pyöräiltävää polkua löytyy kymmeniä kilometrejä ja viilennystä jääkauden jättämistä  suppalammista.

7

Limingan Liisanlinna on rakennettu puusta – kyllä! Sen salit, tornit ja pihapiiri ovat oiva paikka etsiä sisäistä linnanneitoa tai ritaria. Tällaiseen ei liian usein törmää, kuten ei myöskään aarrejahtiin ja pihapiirin suloisiin eläimiin.