5Kompakti käveltävä Turku

Pituus n. 10 km

Kuvittelepa kaupunki, jossa kaikki hyvä on kävelyetäisyydellä – no Turussa näin on! Ja kävipä vielä niinkin hyvä tuuri, että saman reitin varrelta löytyy vaikka mitä paikallishelmiä. Ai millaisia? No, esimerkiksi Ruissalon helmojen hurmaavat luontopolut, Urheilupuiston ja Samppalinnan luokseen kutsuvat lenkkimaastot ja tietysti myös ainutlaatuiset kulttuurikuntoilureitit. Nälän yllättäessä Aurajokiranta tarjoilee parastaan antimillaan, ja jos haluat saada kaupungista kaiken irti, ota oma opas ja kuratoi reissu mielesi mukaan!

1

Jos metsään haluat mennä nyt, niin kannattaa lukea tämä tärppi. Ruissalo on kaikessa koreudessaan toiminut muun muassa herrasväen huvilasaarena, mutta tänä päivänä pähkinälehtojen sekä vanhojen tammien kehystämät reitit ja polut ovat koko kansan kuljettavissa. Perusreippailun lisäksi tarjolla on kaksin kappalein kulttuurikuntoilureittejä – otahan siis valitsemallasi kulkupelillä suunnaksi Ruissalon helmat ja palaja luontoon.

2

Turussa aamulenkille ei tarvitse lähteä keskustaa kauemmaksi. Urheilupuisto sijaitsee nimittäin kävelyetäisyydellä jokirannasta, ja klassinen Karikon lenkki onkin oiva paikka spurtata ja sportata. Jos toiminnallisuus on juttusi, löytyy alueelta myös esimerkiksi ulkokuntoiluvälineistö sekä frisbeegolfpisteitä. Sattuipa sekin sopivasti, että Samppalinnan maauimala, kavereiden kesken Samppis, sijaitsee ihan vieressä! Siellä kelpaa pulahtaa puhdistautumassa.

3

Kulttuurikuntoilua pääsee harrastamaan Ruissalon lisäksi keskustassa ja sen lähialueilla. Kaiken lisäksi reittejä on useita ja eri teemoittain, joten ei muuta kuin kartta kouraan ja matkaan! Perinteisen käveltävän kaupunkisuunnistuksen sijaan voit hypätä Föli-fillarin satulaan. Seuraa valitsemaasi karttareittiä puhelimen näytöltä, tai nappaa konkreettinen paperiversio Pääkirjastolta tai Visit Turun matkailuneuvonnasta.

4

Turun herkullisin reitti löytyy Aurajokirannasta Food walkin muodossa. Näin ollen saapuessasi Turkuun kannattaa ensitekojen joukossa suunnata Visit Turun matkailuinfolle, ja ostaa Food walk –kortti. Herkkujen pariin pääset käppäilemällä jokirannassa, ja valitsemalla kymmenestä kortin piiriin kuuluvasta ravintolasta viisi, joissa pääset nauttimaan paikallisten antimien parhaat maistelumenut. 

5

Pätevän paikallisoppaan kanssa on kätevää käppäillä pitkin Turkua – etenkin silloin, kun kierroksen pääsee kuratoimaan oman maun ja mielenkiinnonkohteiden mukaan. Suosittelemmekin kokoamaan perheen tai muun poppoon kasaan, ja suuntaamaan kohti käveltävää Turkua. Pssst! Tarjolla on myös valmiita kierroksia kukkarolle erittäin ystävälliseen hintaan.