5Väylänvarren kansallis- ja kalamaisemat

Pituus n. 415 km

Mitä, jos menisit etelän sijaan pohjoiseen? Yöttömän yön melonta, kuningaslohen kesytys, Suomen korkeimpien tuntureiden huiputus, sympaattiset lohikylät ja ällikällä lyövät maisemat. Jos kuulostaa omalta jutulta, kiiruhda Väylänvarren kansallismaisemiin. Reitti kulkee Suomen kylkeä pitkin aina käsivarren Lappiin asti, Tornion-Muonionjokea seuraillen. Tutuiksi tulevat Ylitornion Aavasaksa, Pello, Kolari, Muonio sekä Enontekiö tuntureineen. Tällä reitillä ei ole kalavaleille käyttöä, kameralle sitäkin enemmän.

1

Ylitornion Aavasaksa on Suomen eteläisin spotti yöttömän yön ihailuun ja passeli lähtöpiste Väylänvarren kansallismaisemien valloitukseen. 242 metrin korkeudessa oleva huippu, yöttömän yön melontareitti, luontopolku, näkötorni sekä mielettömät maisemat kelpaavat kelle vaan.

2

Pelloa kutsutaan Suomen kalastuspääkaupungiksi, eikä suotta. Pakkaa virvelit, vieheet ja muut välineet matkaan, sillä Suomen suurimpaan lohijokeen, Tornionjokeen, nousee vuosittain noin 50 000 lohta.

3

Kolarin kirkonkylä sekä naapurikylät Saarenpudas, Äkäsjokisuu, Lappea, Väylänpää ja Kallioniemi tarjoavat aitoa kylämeininkiä sekä parhaita lohiapajia. Lisätään pakettiin Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ja Ylläksen komeat tunturimaisemat, niin eihän tätä voi ohittaa.

4

Muoniossa saa unohtaa suorituspaineet sekä kiireen ja vetää keuhkot täyteen puhdasta Pallaksen ilmaa. Sitten jaksaakin valloittaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston pienissä paloissa meloen, patikoiden, uiden tai vain oleillen.

5

Enontekiö on koko käsivarren mitalta erämaata, korkeita huippuja ja kirkkaita kalavesiä. Huiputa reissun lopuksi Saana-tunturi ja palaa kotiin voittajafiiliksellä.